Update

Hezbollah-leider wil week lang filmprotesten

Hassan Nasrallah Beeld epa
Hassan NasrallahBeeld epa

De radicale Hezbollahbeweging roept haar aanhangers in Libanon op een week lang te demonstreren tegen een Amerikaanse anti-islamitische film. 'De hele wereld moet de woede zien op jullie gezichten, in jullie vuisten en in jullie leuzen. De hele wereld moet weten dat de profeet Mohammed volgers heeft die niet zwijgen bij vernedering', zei leider Hassan Nasrallah zondag in een tv-toespraak.

Nasrallah riep op tot protesten in sjiitische steden in Libanon. De demonstratiegolf zou maandag moeten beginnen in de hoofdstad Beiroet. Woensdag wil Hezbollah mensen op straat zien in de zuidelijke havenstad Tyrus, vrijdag in het oostelijke Baalbek, zaterdag in Bint Jbeil aan de grens met Israël en zondag in het noordelijke Hermel.

Al bijna een week lang zijn islamitische landen in de greep van een goedkoop gemaakte film uit de Verenigde Staten, met de titel Onschuld van Moslims. Een voorstukje staat sinds begin juli op YouTube, maar kwam onlangs pas in de aandacht. In de film wordt de profeet Mohammed afgeschilderd als een seksueel losgeslagen gangster en oplichter.

'Ergste aanval op islam ooit'
Nasrallah noemt de film 'de ergste aanval op de islam ooit, erger dan de Duivelsverzen van Salman Rushdie, de koranverbrandingen in Afghanistan en de spotprenten in Europese media'. Hij houdt de Verenigde Staten verantwoordelijk. 'Deze film is gemaakt in en verspreid vanuit de VS. Moslims moeten tegen Amerika zeggen: dit is in jullie land gebeurd.'

De Hezbollah-leider wil dat internationale organisaties landen verplichten het beledigen van religies te verbieden. In dat geval weten mensen die dergelijke films maken 'dat ze waar dan ook worden bestraft en zullen ze zich niet beschermd voelen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden