Hezbollah en Syrië openen op Golan offensief tegen rebellen

Het Syrische leger en de Libanese militie Hezbollah zijn begonnen aan het grootste militaire offensief in meer dan een jaar tijd. Hun doel: het terugveroveren van de Golanhoogte op Al-Qaida en het Vrije Syrische Leger (VSL). Ze worden bijgestaan door Iraanse militaire adviseurs.

Als het plan van Syrië en Hezbollah slaagt, komen ze oog in oog te staan met Israël, dat sinds 1967 een deel van de Golanhoogte bezet.

De Syrische minister van buitenlandse zaken zei onlangs dat zijn regering niet zal toestaan dat de jihadisten door Israël als een buffer worden ingezet tegen het Syrische leger. Damascus beschuldigt Israël ervan Al-Qaida in het geheim te steunen, maar Jeruzalem zegt dat het slechts zaken doet met 'gematigde rebellen'.

Israël maakt zich grote zorgen over het Syrische offensief, en de stationering van Hezbollah-strijders zo dicht bij zijn grens. Jeruzalem vreest dat de Libanese militie de Golanhoogte wil innemen om nieuwe aanvallen uit te voeren op Israëlische militairen.

Die vrees is niet zonder grond. Vorige maand resulteerde de spanningen op de Golan bijna in een oorlog tussen Israël en Hezbollah. De Israëlische luchtmacht bombardeerde een militair konvooi, waarbij zes Hezbollah-strijders en een Iraanse generaal omkwamen. Vlak daarop zei de Hezbollah-leider dat wat hem betreft de 'oorlog om de Golanhoogte' was begonnen.

Het Syrische leger en Hezbollah boekten gisteren meerdere successen in de strijd. Ze heroverden een aantal heuvels en drie dorpjes op de jihadisten, en doodden minstens 48 opstandelingen.

Maar het offensief moest vlak daarna worden stilgelegd, toen plotseling een sneeuwstorm opstak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden