Hezbollah en Israël verhevigen strijd

JERUZALEM (ANP) - De zwaarste Israëlische luchtbombardementen op Zuid-Libanon sinds het begin van het conflict zijn door Hezbollah beantwoord met de bloedigste raketaanval op het noorden van Israël.

In het dorp Kfar Giladi kwamen zondag twaalf Israëlische reservisten om toen een Katjoesja-raket een gebouw raakte waar ze bijeen waren. Minstens twintig andere mensen raakten gewond. In het dorp kwamen tientallen raketten neer.

Een paar uur later vuurde Hezbollah raketten af op de Noord-Israëlische stad Haifa. Daarbij zijn drie doden gevallen en meer dan 160 mensen gewond geraakt, aldus reddingswerkers. Twee gebouwen werden geraakt, waarvan een instortte. Er liggen nog mensen onder het puin.

Duizenden explosieven

Bij de zwaarste Israëlische luchtbombardementen werden dit weekeinde duizenden explosieven afgeworpen op doelen in Libanon. Daardoor kwamen tientallen Libanezen om het leven, vooral door bombardementen op dorpen in het zuiden van het land.

Bij nachtelijke luchtacties bestookten de Israëli's weer wegen en bruggen en andere infrastructuur. Vooral de Bekaa-vallei, in het oosten van Libanon, kwam onder vuur te liggen. De vallei, een bastion van Hezbollah, is nu vrijwel afgesloten van de buitenwereld.

Op de grond

Ook de strijd tussen Israël en Hezbollah op de grond gaat onverminderd door. In de buurt van het voormalige Hezbollah-bolwerk Bint Jbeil bij de grens vonden zware gevechten plaats. Volgens Israël kwamen twee Israëlische militairen om en ook twaalf Hezbollah-strijders zouden het geweld ook niet hebben overleefd.

De Israëlische strijdkrachten hebben naar eigen zeggen ook een Hezbollah-strijder opgepakt die betrokken zou zijn geweest bij de gevangenneming van twee Israëlische militairen op 12 juli. Die kidnap was aanleiding voor de Israëlische aanval op Libanon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden