Hezbollah blijft trouw aan Assad

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah Beeld AFP
Hezbollah-leider Hassan NasrallahBeeld AFP

'Ahlan wa-sahlan.' Hassan Sjarara, eigenaar van een kledingwinkel in de door Hezbollah gecontroleerde wijk Dahije, heet iedereen op zijn Arabisch welkom. Op een spiegel prijkt prominent een foto van de Libanese sjiitische militieleider en Hezbollah-baas Hassan Nasrallah met daarop de tekst 'mijn schat'.

De sjiitische leider staat onder grote binnenlandse en regionale druk omdat hij een belangrijke bondgenoot is van de Syrische president Basjar al-Assad. De Syrische oppositie en het Vrije Syrische Leger (VSL) beschuldigen de zwaarbewapende Hezbollah-beweging ervan Damascus te helpen bij het neerslaan van de opstand.

Hezbollah ontkent dat het Assad militair bijstaat, maar erkent wel dat het actief is in Syrië. Want, zo stelt een woordvoerder van de partij, de Libanezen die in het grensgebied met het buurland wonen zijn juist het doelwit van Syrische terroristen. "De regering beschermt deze mensen niet, dus doet Hezbollah het", aldus de woordvoerder.

Wapens
Hezbollahleider Nasrallah stelde vorige week dat zijn beweging de in Syrië verblijvende Libanezen helpt, maar sloot uit dat het een nieuw front heeft geopend tegen het VSL. De hulp die Nasrallah beschrijft, bestaat ook uit wapens, geeft een woordvoerder toe. Maar de openbare begrafenissen van in Syrië omgekomen Hezbollah-strijders vorige maand zijn een indicatie dat er meer aan de hand is.

Zo kwam militair commandant Aboe Assad vorige maand om in Syrië tijdens een 'djihad-missie'. Ook duiken er steeds vaker berichten op dat zich Libanezen bevinden onder Assads manschappen. Het Vrije Syrische Leger zegt Aboe Assad in Rableh, een dorp dat diep in Syrië ligt, neer te hebben geschoten.

Vorige week dreigde het grotendeels soennitische VSL zelfs de strijd tegen Assad te verleggen naar de sjiitische buitenwijken in Beiroet 'als Hezbollah zijn steun aan het moordende Syrische regime niet staakt'.

Niet onder de indruk
Maar voor de Libanese sjiieten is sjeik Nasrallah nog altijd een held. In de betreffende buitenwijken zijn ze niet onder de indruk van het dreigement. "We hebben tegen Israel gevochten, het Vrije Syrische Leger kunnen we makkelijk aan", zegt Zainab Haraki vanuit haar rolstoel. Zij verloor in 2006 tijdens de oorlog tussen Israël en Hezbollah een been.

Het lijkt er niet op dat het geweld zal bedaren. Bewoners meldden deze week dat Hezbollah zware wapens en raketwerpers vanaf de zuidelijke grens met Israël naar de oostgrens heeft verplaatst, op tachtig kilometer afstand van de Syrische stad en rebellenbolwerk Homs.

Verder het conflict in
De Libanese sjiiet Moestafa Dattan (19) zegt dat hij in een conflict met het VSL voor Hezbollah en Assad kiest. Zelf zegt hij bereid te zijn zijn leven te geven voor Libanon, of Syrië. "Als Syrië me nodig heeft, ga ik", zegt hij.

Een militaire rol van Hezbollah in het buurland trekt niet alleen Libanon verder het conflict in, maar bemoeilijkt ook de weg naar een diplomatieke oplossing. Toch stonden de schermutselingen tussen Hezbollah en de Syrische rebellen niet op de agenda van VN-gezant Lakhdar Brahimi, die de afgelopen dagen in Libanon was. "Niemand heeft dit met me besproken, niet vandaag, en niet eerder", zei de Algerijn.

undefined

'Deel van Assads moordmachine'
"Hezbollah's militaire tak maakt deel uit van Assads moordmachine", zei Susan Rice, de VN-ambassadeur van de Verenigde Staten afgelopen maandag. Zij bekritiseerde de beweging om haar 'actieve en groeiende steun voor Assads oorlog'. Eerder legden de VS Hezbollah al sancties op vanwege diens rol in het trainen van Syrische troepen en het verlenen van logistieke hulp aan het regime van Assad. Aangezien de VS de groepering, waarvan de politieke tak deel uitmaakt van de Libanese regering, al sinds 1995 als terroristische organisatie beschouwt, was dat grotendeels symbolisch. Minister Rosenthal riep vorige maand andere EU-landen op om ook de Libanese militie sancties op te leggen vanwege haar rol in Syrië.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden