Hezbollah bestookt Noord-Israël

Het Israëlische kabinet is gisteren in een spoedzitting bijeengekomen na de raketbeschieting door de Hezbollah-militie op een noordelijk grensplaatsje.

Zeventien mensen raakten gewond in Kirjat Sjmona toen om zes uur 's avonds de pro-Iraanse Hezbollah vanuit Zuid-Libanon de aanval opende. De beschieting kwam niet onverwachts. Daags ervoor had Israël - naar eigen zeggen per ongeluk - een 300 kilogram zware bom laten vallen op een dorpje in Zuid-Libanon, waardoor veertien mensen gewond raakten. Kort daarop hadden strijders van het Zuid-Libanese leger, de handlangers van Israël, twee Libanese vrouwen gedood. En in de nachtelijke uren doodde Israël nog eens twee Hezbollah-strijders die onderweg zouden zijn geweest om mijnen te leggen.

De roep in Israël om wraak na de raket-aanval was groot. Tegelijkertijd staat Israël voor het dilemma dat het volgende maand zijn leger uit Zuid-Libanon wil terugtrekken. Volgens haast alle Israëlische evaluaties is de Hezbollah er op uit de strijd op te voeren, om die terugtocht te belemmeren dan wel de indruk te wekken dat Israël met de staart tussen de benen vertrekt.

Een Israëlische commentator noemde de Hezbollah-aanval ook 'een soort protest' tegen de politieke ontwikkelingen. Syrië ging gisteren, tot ongenoegen van de Hezbollah, akkoord met een uitbreiden van de VN-troepenmacht in het zuiden van Libanon als Israël daar vertrekt. Tot nu toe had Damascus zich hier tegen verzet. Maar na een tweedaags overleg met Saoedi-Arabië en Egypte, verklaarden de ministers van buitenlandse zaken dat het zaak was dat de VN de verantwoordelijkheid voor de veiligheid op zich namen, ,,opdat Israël geen excuus heeft Syrië of Libanon de schuld te geven van mogelijke incidenten."

De omslag in het Syrische standpunt kwam ook meteen tot uiting in het overleg dat VN-gezant Terje Larsen in Beiroet voert over de Israëlische terugtrekking. Een telefoontje van de Syrische minister leidde ertoe dat de Libanese premier zijn groene licht gaf voor uitbreiding van de VN-macht. In het zuiden van Libanon is al sinds 1978 een VN-macht, Unifil, gestationeerd, die weinig anders kan en mag doen dan toekijken. De vraag is of nu ook het mandaat van deze uit 4500 man bestaande troepenmacht gewijzigd zal worden met het oog op de Israëlische terugtrekking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden