'Hezbollah beschikt over moderne antitankwapens'

(Novum/AP) - De Hezbollah beschikt over de modernste antitankwapens van Russische en West-Europese makelij, en lijkt meer op een volledig uitgeruste infanteriebrigade dan een guerrillagroep. Dit zeggen Israëlische militaire deskundigen.

Het Israëlische leger bevestigde vrijdag dat Hezbollah Russische Metis-M raketten en zelfs Europese Milan-raketten afschiet op de Israëlische Merkava-tanks. De zwaar gepantserde tanks gelden als het symbool van de slagkracht van het Israëlische leger, maar donderdag en vrijdag werden drie tanks beschadigd door de raketten van Hezbollah en kwamen zeven militairen om het leven. Volgens de Israëlische media zijn de meeste van de 45 Israëlische militairen die bij de gevechten om het leven zijn gekomen, het slachtoffer geworden van antitankraketten.

"Hezbollah heeft de modernste antitankwapens die in de wereld te krijgen zijn, meent Yossi Kupferwasser, een voormalig officier bij de Israëlische militaire inlichtingendienst. En volgens Eran Lerman, een gepensioneerde kolonel, is Hezbollah 'net zo goed bewapend als een eenheid van het Syrische of Iraanse leger'.

De Israëlische regering is er zeker van dat Hezbollah zijn wapens krijgt van Syrië en Iran. De militie heeft zes jaar de tijd gehad om zich met hulp van die landen te bewapenen. Daarom is het volgens Israëlische bronnen nu zo moeilijk voor het leger om Hezbollah uit te schakelen, en daarom probeert het leger om de bevoorradingsroutes van de militie af te snijden.

Het militaire tijdschrift Janes Defense Weekly meldde vrijdag dat Hezbollah Iran heeft gevraagd om 'een constante bevoorrading met wapens' in de strijd tegen het Israëlische leger. Volgens het blad hebben westerse diplomatieke bronnen gezegd dat Teheran Hezbollah een gestage bevoorrading met wapens heeft beloofd 'voor de volgende fase van de confrontatie'.

Vooraanstaande Israëlische inlichtingenofficieren hebben gezegd dat ze bij Hezbollah-strijders ook leden van de Iraanse Revolutionaire Garde hebben gezien. Het afvuren van langeafstandsraketten die Tel Aviv kunnen bereiken zou volgens deze bronnen alleen met Iraanse toestemming kunnen.

Behalve antitankwapens heeft Hezbollah ook draagbare raketwerpers van het type RPG-29. Volgens een Israëlische veiligheidsfunctionaris komen die ook uit Syrië. Eerder schoten Palestijnen in Gaza ze af op Israëlische tanks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden