Hezbollah belaagt Kirjat Sjmona

SAIDA (Reuter, AFP, AP) - Terwijl Libanon zijn doden van de vorige dag begroef verdwenen inwoners van de Israëlische grensstad Kirjat Sjmona gisterochtend in de schuilkelders, na raketaanvallen door de Libanese sji'ietische militie Hezbollah.

De raketten waren een vergelding voor een artilleriebeschieting van de Libanese havenstad Saida, gisteren uitgevoerd door de pro-Israëlische militie SLA. Daarbij kwamen zes mensen om. Hezbollahleider sjeik Hassan Nasrallah noemde de raketbeschietingen een poging om het akkoord van april 1996 te redden. Daarbij werd overeengekomen dat Israël geen Libanese burgers zou aanvallen en dat Hezbollah geen raketten zou afvuren op Israël. Nasrallah noemde de Israëlische bewering, als zou het het SLA niet in de hand hebben gehad, bespottelijk. “Zelfs een kind in Zuid-Libanon begint te lachen als het dat hoort”, hoonde de geestelijke.

Emotionele taferelen speelden zich af in Saida, bij de begrafenis van vier van de slachtoffers. Maar ook in het christelijke dorpje Aisjieh, iets oostelijker in het heuvelland, was verdriet, toen mensen een dochter en een zoon van een SLA-commandant begroeven. Zij lieten het leven toen een bom aan de kant van de weg hun auto vernietigde, waarop de beschieting van Saida volgde. Hezbollah ontkent die bom te hebben geplaatst. Er zijn in die regio ook radicale Palestijnse groepen die het SLA bestrijden.

Bij de raketbeschietingen van gisteren, twee salvo's met een tussenpauze van een uur, raakte een Israëliër licht gewond. Premier Benjamin Netanjahoe hield in Kirjat Sjmona een harde rede. “Als er geen rust is aan de Israëlische kant van de grens dan ook niet aan de Libanese kant”, zei hij, staande in een huis dat was beschadigd. Netanjahoe sprak ook vijand Syrië toe: “Syrië kan hieraan een einde maken. Het moet begrijpen dat dat ook in zijn eigen belang is. We staan in contact met de VS, dat zich al tot Syrië heeft gewend”.

President Ezer Weizman nam demonstratief samen met zijn vrouw zijn intrek in een hotel in het noordelijke grensgebied. Hij stak daarmee een de hoteliers in Galilea een hart onder de riem, die een stroom van annuleringen krijgen te verwerken. Ook Weizman noemde Syrië, maar positiever dan Netanjahoe. Hij prees de ingehouden wijze waarop Israël heeft gereageerd en vervolgde: “Er zijn misschien andere oplossingen dan oorlog. Misschien via een akkoord met Syrië”. VN-secretaris generaal Kofi Annan riep gisteren de partijen opnieuw op zich te beheersen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden