Boekrecensie

Hewson betuigt zijn liefde voor Calabrië in sfeervolle thriller

De binnenste cirkel. David Hewson.Beeld -

De politie in Calabrië krijgt hulp van een Nigeriaanse vluchteling en van de maffia zelf.

‘Op een smoorhete nazomermiddag om drie uur zat Emmanuel Akindele achter de toog van de Zanzibar en gaf het dwergzijdeaapje Jackson zijn eerste straffe cocktail van die dag.” Wat een heerlijk begin van deze thriller, die speelt in het slecht begaanbare, ongerepte diepe zuiden van Italië - domein van de ’Ndrangheta, de Calabrese variant van de maffia. 

Emmanuel is een bootvluchteling die door mensensmokkelaars is verkocht aan de ‘Ndrangheta om zijn overtocht terug te verdienen. De Nigeriaan slijt zijn dagen tussen een oude flipperkast, drankflessen en een humeurig, verslaafd aapje. 

Geheime operatie

Per ongeluk is Emmanuel er getuige van dat twee mannen aan de bar geld eisen in ruil voor bescherming. Niet ongewoon in dat deel van Italië. Emmanuels baas pikt dat niet en laat de mannen doodschieten. Denkt hij. Emmanuel snapt niets van wat hij dan ziet.

De scène is onderdeel van een plan dat de ‘Ndrangheta een grote slag moet toebrengen. Een hoge maffiabaas heeft Justitie in Rome laten weten dat hij pentito wil worden, spijtoptant. In ruil voor zijn verraad zullen hij en zijn kinderen amnestie krijgen. Maar bij Justitie zijn ze corrupt. Dus zet speurder Nic Costa met collega’s een geheime operatie op. Ze gaan undercover in een ’Ndrangheta-familie.

David Hewson weet zijn liefde voor Calabrië en zijn geschiedenis prachtig over te brengen, zoals hij dat eerder met Amsterdam deed. Nic Costa vaart mee op een traditionele vissersboot. Om te bewijzen dat hij een van hen is moet hij niet alleen een mens doden maar ook een zwaardvis. Zijn team brengt intussen lange, lome dagen door op het terras in een dorpje waar weinig te beleven valt.

De actie vindt plaats in de bergen waar in een geheime grot de resten van de oprichter van de ’Ndrangheta liggen. Daar moet de overdracht plaatsvinden, niet alleen van de leider van de familie, maar ook van een groep Siciliaanse bazen die voor overleg de Straat van Messina zijn overgestoken. Zij moeten een extra cadeautje voor Justitie worden. 

Maar Emmanuel was er ook nog. Een woord te veel van hem blijkt genoeg om alles in een stroomversnelling te laten komen. En dan blijkt de pentito-familie ook nog eens uit perfecte acteurs te bestaan. Wie is nou eigenlijk wie in dat ruige landschap?

De binnenste cirkel. David Hewson.Beeld -

David Hewson
De binnenste cirkel
Vert. Gert van Santen
De Boekerij; 327 blz. € 19,99

Recensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers. Meer recensies leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden