Hevigheid politiek geweld Griekenland neemt toe

De politie onderzoekt de aanslag op het kantoor van Nieuwe Democratie Beeld ANP
De politie onderzoekt de aanslag op het kantoor van Nieuwe DemocratieBeeld ANP

Het politieke geweld in Griekenland wordt erger. In de nacht van zondag op maandag hebben onbekenden het hoofdkantoor van de regerende partij Nieuwe Democratie met kalasjnikovs beschoten. Een van de kogels kwam terecht in de werkkamer van premier Antonis Samaras, die hij nog wel aanhoudt, maar niet meer gebruikt. 'Dit is een nieuwe, zorgwekkende uitbreiding van de inspanning om de samenleving angst aan te jagen', aldus een regeringswoordvoerder.

Redactie

Ten tijde van de beschieting was er niemand aanwezig in het kantoor. De premier maakt slechts af en toe gebruik van de beschoten kamer. Hij brengt de meeste tijd door in een ander kantoor in het centrum van Athene. Volgens de politie waren ten minste twee daders betrokken bij de aanslag. Een verlaten en uitgebrande auto werd gevonden in de buurt van het kantoor.

De aanslag is niet opgeëist, maar is de zoveelste in een serie van geweldsincidenten. De afgelopen week werden verscheidene journalisten en politieke figuren ook al aangevallen met geïmproviseerde bommen, waaronder een benzinebom. Sommige aanslagen werden opgeëist door linkse groeperingen die boos zijn over de diepe financiële crisis waarin het land zich bevindt.

De Griekse regering beschuldigde de radicaal linkse oppositiepartij Syriza er in bedekte termen van groeperingen te steunen die tegen de regering zijn en aanvallen uitvoeren. Een woordvoerder van die partij ontkende dat met klem. Zijn partij veroordeelt de 'escalatie van terroristische aanvallen met blind geweld.'

Regeringspartij Nieuwe Democratie is vastbesloten de orde te herstellen. 'We laten ons niet bangmaken door terroristische daden', zei een woordvoerder. De partij staat aan het hoofd van een driepartijencoalitie en leidt de pijnlijke hervormingen en bezuinigingen die de kwakkelende Griekse economie uit het slop moeten krijgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden