Politiek

Hevige ruzie in Hongkongs parlement, zeker tien parlementariërs verwijderd

Pro-democratische parlementariër Eddie Chu Hoi-dick (midden, in het wit) schreeuwt tegen beveiligers die hem uit het parlement proberen te zetten.Beeld AFP

Zeker tien pro-democratische volksvertegenwoordigers zijn door beveiligers het parlement van Hongkong uitgezet. Dat gebeurde na een hevige ruzie in het parlement, die op duwen en trekken uitliep. 

De pro-democratische parlementariërs vrezen de toenemende invloed van het communistische China in hun stad, een voormalige Britse kolonie die meer vrijheid en een beperkte vorm van zelfbestuur kent.

De ruzie begon vrijdag in een commissie die de behandeling van wetsvoorstellen moet voorbereiden. Pro-Chinese en pro-democratische volksvertegenwoordigers kregen het met elkaar aan de stok over de vraag wie de vergadering mocht voorzitten. De vaste voorzitter, die campagne voert voor haar herverkiezing, werd de laatste tijd vervangen door een collega.

De ruzie liep zo hoog op dat beveiligers een aantal vooral pro-democratische parlementariërs uit de zaal hardhandig verwijderden, op verzoek van de voorzitter die door anderen niet werd erkend. Een van de volksvertegenwoordigers moest naar het ziekenhuis gebracht worden.

Een symbool van de macht van Peking

Carrie Lam, de door Peking aangestelde hoogste bestuurder in Hongkong, dringt al geruime tijd aan op het aannemen van enkele nieuwe wetten. Daaronder is ook een wet die voorschrijft dat inwoners zich respectvol moeten gedragen als het Chinese volkslied wordt gespeeld. Dat lied symboliseert voor veel Hongkongers de macht van Peking, waartegen zij zich verzetten.

Hongkong was vorig jaar maandenlang in de greep van massale protesten tegen de toenemende Chinese invloed. In de zomer en het najaar gingen geregeld meer dan een miljoen mensen de straat op, in een stad met 7,5 miljoen inwoners. Ook toen was de aanleiding een omstreden wet, die uitlevering van veroordeelden aan China mogelijk zou maken.

Die uitleveringswet werd ingetrokken, maar de protesten gingen door totdat het coronavirus de stad aan het begin van dit jaar lamlegde. 

Lees ook:
De vrije geest van Hongkong staat op het spel

Hongkong is een trotse handelsstad, met een traditie van hard werken, elkaar de ruimte gunnen en zeggen waar het op staat. ‘Iedereen respecteerde elkaar. Nu is alles zo gepolariseerd.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden