'Hevige regenval vraagt ander rioolstelsel'

(Novum) - Om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen moeten gemeenten hun rioolstelsels aanpassen. Daarvoor pleiten Stichting De Noordzee en Stichting Reinwater woensdag, naar aanleiding van de hevige regenval van de afgelopen dagen. Dergelijke buien komen volgens deze stichtingen steeds vaker voor en leiden tot overvolle riolen, die hun overschot aan vervuild water lozen in oppervlaktewater of op zeestranden.

Veruit het grootste deel van Nederland is uitgerust met een gemengd rioolstelsel. Daarbij worden zowel het regenwater als het door mensen gebruikte en vervuilde drinkwater in hetzelfde stelsel opgevangen, waarna het richting waterzuivering gaat.

Wanneer het riool overstroomt, komt het vervuilde water in het oppervlaktewater terecht, dat daardoor ook verontreinigd raakt. Om die reden is maandag op diverse plaatsen langs de kust een negatief zwemadvies afgegeven. Volgens Stichting De Noordzee is deze negatieve publiciteit een bedreiging voor het toerisme. "Een Duitse toerist weet echt niet waar Egmond ligt en kan een dergelijk bericht interpreteren als geldend voor de gehele Nederlandse kust."

De beide stichtingen pleiten voor een gescheiden rioolstelsel. Daarbij worden het vervuilde drinkwater en de neerslag via verschillende buizen naar de zuivering vervoerd. Als het riool door de regen overstroomt, wordt het oppervlaktewater niet extra vervuild.

Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is tien procent van de gemeenten al bezig de bestaande riolen op geschikte plekken los te koppelen. Door de hoge kosten is het volgens woordvoerder Arjan Konijnenberg onmogelijk het hele stelsel te vervangen. Bovendien zorgt een al dan niet gedeeltelijke loskoppeling voor een verhoging van de rioolheffing. Ook denkt Konijnenberg dat afkoppelen niet altijd beter is voor het oppervlaktewater. Oliesporen van auto's en afval komen daarmee nog steeds direct in het oppervlaktewater terecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden