Hevige gevechten in Bagdad

BAGDAD - In een zelfs voor Bagdad bloedige dag zijn gisteren in het centrum van de Iraakse hoofdstad minstens 37 mensen gedood en meer dan honderd gewond geraakt.

Dertien slachtoffers vielen toen een Amerikaanse helikopter een menigte onder vuur nam die zich had verzameld rond een Amerikaans gevechtsvoertuig dat in brand stond. Het gevechtsvoertuig, een Bradley, was in brand gevlogen door een autobom. De vier bemanningsleden ontkwamen vrijwel ongedeerd, maar vroegen om luchtsteun toen ze onder vuur werden genomen. Volgens het Amerikaanse leger probeerde de helikopter de brandende Bradley te vernietigen, om te voorkomen dat de opstandelingen ervandoor gingen met de wapens en de munitie die erin lagen. Bij die beschieting kwamen dertien mensen om het leven.

Een van de doden was een Palestijnse journalist, Mazin Al-Toemeizi, van de televisiezender Al-Arabia. Hij was in beeld toen er zich achter hem een explosie voordeed. Toemeizi viel voorover en riep: ,,Ik ga dood, ik ga dood''.

Het Amerikaanse leger was, naar eigen zeggen, het centrum van Bagdad binnengetrokken op zoek naar opstandelingen die de stad onophoudelijk met mortiergranaten bestookten. Niet eerder voerden opstandelingen zulke zware beschietingen uit in Bagdad.

Een soldaat van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst is zaterdag tot acht maanden gevangenisstraf en oneervol ontslag veroordeeld wegens het mishandelen van gevangenen in de beruchte Aboe Ghraib-gevangenis in Bagdad. Armin Cruz is de tweede soldaat die is veroordeeld voor mishandeling van Iraakse gevangenen. Volgens de aanklagers dwong Cruz gevangenen om naakt over de vloer te kruipen en sloeg hij de mannen samen in de handboeien. De 24-jarige Cruz legde zaterdagochtend in tranen een bekentenis af. Hij zei dat hij met de mishandelingen was begonnen nadat zijn commandant en een andere soldaat bij een mortieraanval waren omgekomen. Volgens zijn advocaat lijdt Cruz aan een posttraumatisch stress-syndroom.

Een vooraanstaand Amerikaans journalist zegt in zijn vandaag te verschijnen boek ('Chain of Command') dat hoge veiligheidsofficieren al in 2002 zijn gewaarschuwd dat gevangenen werden mishandeld. Seymour Hersh van de New Yorker was eerder dit jaar een van de eersten die de misstanden in Aboe Ghraib naar buiten bracht. Ook de veiligheidsadviseur van Bush, Condoleezza Rice, zou op een gegeven moment op de hoogte zijn gesteld en de zaak hebben besproken met minister van defensie Donald Rumsfeld. Hersh baseert zich hierbij echter op anonieme bronnen die dit uit tweede hand hadden vernomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden