Hevig bekritiseerde Maurits Hendriks keert niet terug als 'chef de mission'

Maurits Hendriks tijdens een persbijeenkomst in december vorig jaarBeeld ANP

Bij de Olympische Winterspelen van 2018 zal Jeroen Bijl de Nederlandse equipe aanvoeren. Maurits Hendriks, die al drie keer chef de mission was, gaat dus niet op herhaling. Zijn optreden bij de Spelen van Rio in 2016 oogstte veel kritiek.

Update 12.41 uur: we hebben de berichtgeving over het vertrek van Maurits Hendriks vanochtend ten onrechte als nieuws geïnterpreteerd. Dit artikel bevat geen onjuistheden, maar dat Maurits Hendriks geen chef de mission is bij de volgende Winterspelen, was al langer bekend. Vorig jaar interviewden wij Jeroen Bijl over zijn nieuwe functie. Lees hier het interview.

Volgens de koepelorganisatie van de Nederlandse sport is het niet meer wenselijk dat de functies van technisch directeur - de baan die Hendriks de rest van het jaar vervult- en chef de mission samenvallen. 

Dat gebeurt na advies van het bureau AT Kearney en de ondernemingsraad van de sportkoepel. In de nieuwe opzet wordt de afdeling topsport van NOC-NSF per 1 mei geleid door een per die datum aan te stellen technisch directeur. Volgens de Volkskrant zijn zowel Hendriks als Bijl - nu manager topsport - kandidaat voor die functie.

Kritiek

De herschikking komt nadat Hendriks vorig jaar veel kritiek oogstte voor zijn optreden als chef de mission bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Uitgeschakelde sporters moesten direct naar huis met wat al snel bekend kwam te staan als de 'loservlucht'. Ook het wegsturen van turner Yuri van Gelder, na een avondje stappen, was omstreden. 

Bovenal gold de kritiek de bovenmatige aandacht die Hendriks legde op prestaties, in plaats van spelplezier. Hij noemde het aantal behaalde medailles 'teleurstellend'. "Alle magie van de sport, elke zweem van een Olympische gedachte werd daar live op televisie tot een paar plussen en minnen gereduceerd. Een schrijnender voorbeeld van de doorgeslagen rendementscultuur zag je zelden", schreef Clara van de Wiel bijvoorbeeld in Vrij Nederland.

Youp van 't Hek deed daar in NRC nog een paar schepjes bovenop: "Het gaat maar om een paar muffe medailles, Maupie. Get a life!".

Hendriks zelf gaf naderhand in tv-programma Pauw toe dat hij de impact van de 'loservluchten;  onderschat had. "Dat gaan we in Tokyo ook anders doen. Ik vind het echt heel jammer dat dat gebeurd is, want dat was helemaal niet de bedoeling." 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden