Heuvelrug is zuinig op zijn groen

De Utrechtse Heuvelrug gaat woensdag naar de stembus om eennieuwe gemeenteraad te kiezen. Vooral zuinig zijn op wat wehebben, is het devies.

,,Wie voelt zich al Heuvelrugger?“, vraagt de gespreksleiderop de verkiezingsbijeenkomst. Een verrassend groot aantal groenebriefjes gaat in de zaal omhoog. Een meerderheid blijkt zich alinwoner van de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug te voelen,terwijl Driebergen-Rijsenburg, Doorn, Maarn, Leersum en Amerongennog niet eens officieel zijn samengevoegd.

Bij een gemeentelijke herindeling gaan meestal de hakken inhet zand. Inwoners zijn beducht voor verlies van identiteit,hogere gemeentelijke lasten en een grotere afstand tot hetgemeentebestuur. Die gevoelens leven ook wel op de UtrechtseHeuvelrug, maar veel zwaarder weegt het behoud van de gekoesterdewoonomgeving. Uitgestrekte bossen, fraaie landgoederen,ruimbemeten lanen, goede voorzieningen plus de centrale liggingin Nederland maken de Utrechtse Heuvelrug (sinds 2003 nationaalpark) tot een gewilde streek om te wonen en te recreëren.

Daar verandert de gemeentelijke herindeling hoegenaamd nietsaan. ,,Utrechtse Heuvelrug moet een groene gemeente blijven.Daarom woon ik hier. Meer woningen voor starters? Voor je hetweet is er weer een stuk bos weg“, zegt Marjon Dirkzwager uitDoorn. Bijna alle partijen die aan de vervroegde verkiezingen vankomende woensdag meedoen, hebben wel een verwijzing naar hetgroen op affiche of in de folder staan.

Lijsttrekkers reageren tijdens een verkiezingsbijeenkomst danook voorzichtig op de vraag of bomen moeten wijken voor huizen.Er is op de Utrechtse Heuvelrug grote behoefte aan woningen voorstarters, maar nauwelijks ruimte voor nieuwbouw. Of je moet overroyale middelen beschikken, zoals de eigenaren van de kapitalerietgedekte villa's die in de bossen tussen Doorn en Maarn wordengebouwd. ,,Wie wil er niet wonen in onze prachtige gemeente?“,zegt Janny Foekens van de ChristenUnie. Lyrisch noemt ze deUtrechtse Heuvelrug 'een schitterend voorbeeld van Godsschepping'. ,,Het aantal woningzoekenden blijft een probleem. Dewachtlijsten zullen nooit verdwijnen.“ D66-lijsttrekker KeesHeijmerink kiest voor de bomen. ,,Wij vinden het niet fijn, hoor,laat ik dat voorop stellen“, verontschuldigt hij zich bijwoningzoekende D66-kiezers.

GroenLinks en nieuwkomer SP denken aan het onteigenen vanbouwgrond, maar dat valt slecht bij CDA en VVD, de grootstepartijen op de Heuvelrug. Volgens een enquête van hetAD-Utrechts Nieuwsblad is ruim 70 procent van de inwonersvoorstander van het bouwen van meer woningen, maar het kappen vanbomen zou op veel grotere weerstand stuiten. Een revolutie hoevende bijna 50000 Heuvelrug-inwoners dus niet te vrezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden