Heuvelrug is zuinig op zijn groen

De Utrechtse Heuvelrug gaat woensdag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Vooral zuinig zijn op wat we hebben, is het devies.

,,Wie voelt zich al Heuvelrugger?”, vraagt de gespreksleider op de verkiezingsbijeenkomst. Een verrassend groot aantal groene briefjes gaat in de zaal omhoog. Een meerderheid blijkt zich al inwoner van de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug te voelen, terwijl Driebergen-Rijsenburg, Doorn, Maarn, Leersum en Amerongen nog niet eens officieel zijn samengevoegd.

Bij een gemeentelijke herindeling gaan meestal de hakken in het zand. Inwoners zijn beducht voor verlies van identiteit, hogere gemeentelijke lasten en een grotere afstand tot het gemeentebestuur. Die gevoelens leven ook wel op de Utrechtse Heuvelrug, maar veel zwaarder weegt het behoud van de gekoesterde woonomgeving. Uitgestrekte bossen, fraaie landgoederen, ruimbemeten lanen, goede voorzieningen plus de centrale ligging in Nederland maken de Utrechtse Heuvelrug (sinds 2003 nationaal park) tot een gewilde streek om te wonen en te recreëren.

Daar verandert de gemeentelijke herindeling hoegenaamd niets aan. ,,Utrechtse Heuvelrug moet een groene gemeente blijven. Daarom woon ik hier. Meer woningen voor starters? Voor je het weet is er weer een stuk bos weg”, zegt Marjon Dirkzwager uit Doorn. Bijna alle partijen die aan de vervroegde verkiezingen van komende woensdag meedoen, hebben wel een verwijzing naar het groen op affiche of in de folder staan.

Lijsttrekkers reageren tijdens een verkiezingsbijeenkomst dan ook voorzichtig op de vraag of bomen moeten wijken voor huizen. Er is op de Utrechtse Heuvelrug grote behoefte aan woningen voor starters, maar nauwelijks ruimte voor nieuwbouw. Of je moet over royale middelen beschikken, zoals de eigenaren van de kapitale rietgedekte villa’s die in de bossen tussen Doorn en Maarn worden gebouwd. ,,Wie wil er niet wonen in onze prachtige gemeente?”, zegt Janny Foekens van de ChristenUnie. Lyrisch noemt ze de Utrechtse Heuvelrug ’een schitterend voorbeeld van Gods schepping’. ,,Het aantal woningzoekenden blijft een probleem. De wachtlijsten zullen nooit verdwijnen.” D66-lijsttrekker Kees Heijmerink kiest voor de bomen. ,,Wij vinden het niet fijn, hoor, laat ik dat voorop stellen”, verontschuldigt hij zich bij woningzoekende D66-kiezers.

GroenLinks en nieuwkomer SP denken aan het onteigenen van bouwgrond, maar dat valt slecht bij CDA en VVD, de grootste partijen op de Heuvelrug. Volgens een enquête van het AD-Utrechts Nieuwsblad is ruim 70 procent van de inwoners voorstander van het bouwen van meer woningen, maar het kappen van bomen zou op veel grotere weerstand stuiten. Een revolutie hoeven de bijna 50000 Heuvelrug-inwoners dus niet te vrezen.

Ruim 40 procent positief over herindeling

De herindeling van de Utrechtse Heuvelrug heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. De Heuvelrug-gemeenten kwamen er zelf niet uit hoe zij hun ’bestuurskracht’ het beste konden vergroten. In 2003 stelde de provincie Utrecht herindeling als oplossing voor. Driebergen-Rijsenburg, met 18564 inwoners de grootste Heuvelrug-gemeente, had zelfstandig kunnen blijven, maar de raad koos uiteindelijk voor samenvoeging met Doorn (10233 inwoners), Leersum (7684 inwoners), Amerongen (7222 inwoners inclusief de kern Overberg) en Maarn (5903 inwoners inclusief Maarsbergen). Gemiddeld staat volgens een enquête van het AD-UN meer dan 40 procent van de bevolking (zeer) positief tegenover de herindeling, met uitschieters in Maarn (45 procent) en Doorn (64 procent).

Het nieuwe gemeentehuis komt in Doorn te staan. De procedure voor een nieuwe burgemeester moet nog beginnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden