Heusden doet aangifte van ronselen stemmen

Beeld anp

Burgemeester Jan Hamming van de Brabantse gemeente Heusden gaat aangifte doen bij de politie omdat er diverse signalen zijn dat er stemmen worden geronseld voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt.

'Het gaat om één partij en één kandidaat-raadslid maar het is niet aan mij om die nu te noemen', zei Hamming vandaag. De PvdA-burgemeester heeft deelnemende politieke partijen geïnformeerd en opgeroepen zich hier niet schuldig aan te maken. Hij vraagt kiezers om hun stem niet af te geven en verzoeken te melden aan de gemeente. Tijdens de verkiezingen wordt extra scherp gecontroleerd op ronselpraktijken.

'Het komt in de beste partij voor'
Verschillende fractievoorzitters reageren verbaasd. 'Er gaan altijd roddels. Het zingt wel rond maar toch verbaast het me. De sfeer is er niet naar in de gemeente. Het komt op een vervelend moment voor ons', reageerde PvdA-fractievoorzitter Marianne de Wild. 'Het komt in de beste partij voor, zal ik maar zeggen. Maar er zijn geen mensen van ons die stemmen ronselen. Zeker niet.'

De PvdA zegt signalen te hebben dat stempassen opgehaald en roept de betrokken partij op om openheid te geven. 'Het is niet aan ons om andere partijen te beschuldigen.'

'Het verbaast me. Ik kijk er van op', reageerde VVD-fractievoorzitter Hanne van Aart. 'Ik weet niet wie er ronselt, maar bij ons gebeurt het niet', reageerde fractievoorzitter Frans van der Lee van Heusden Transparant.

Bij de grootste partij Gemeentebelangen overheerst vooral teleurstelling dat het vermoeden zo concreet is dat er aangifte gedaan is, zei fractievoorzitter Caspar van den Brandt. De gemeente laat weten dat er contact is geweest met politie en justitie. 'Zodra er aangifte is gedaan, beslist het Openbaar Ministerie of er een onderzoek komt', laat de politie desgevraagd weten.

Stemmen moslims
In Soest speelt zich momenteel een soortgelijke kwestie af. Daar ligt PvdA-lijsttrekker Osman Suna onder vuur omdat hij samen met fractielid Adem Baskaya bij een moskee in Soest moslims die niet willen stemmen, hebben aangespoord hun stembiljetten in te leveren. Er zou vervolgens een stem mee uitgebracht worden op de PvdA.

Maandagavond waren beelden van de praktijken bij PowNews op televisie te zien. De Soestse burgemeester Rob Metz is gisteren met deze informatie naar het OM gestapt. Suna zegt dat er sprake is van 'beeldvorming' en dat hij nooit de intentie heeft gehad de Kieswet te overtreden.

Suna trok zich gisteravond terug als lijsttrekker van de partij in Soest, omdat hij 'niet langer met volle overtuiging kan functioneren als lijsttrekker'.

Het OM heeft besloten tot een 'oriënterend feitenonderzoek'. Dat wordt door de rijksrecherche wordt gedaan, omdat het gaat om iemand die bij een overheid werkt. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken stelt dat de gemeente Soest, 'conform de Kieswet' aangifte deed. Suna heeft inmiddels gezegd dat hij zich terugtrekt als lijsttrekker van de PvdA in Soest.

Ronselen is verboden en strafbaar. Gisteren noemde PvdA-leider Diederik Samsom het op Radio 1 in het programma 'Dit is de dag' terecht dat Suna is opgestapt nu deze verdenking boven zijn hoofd hangt.

Het ronselen van stemmen voor gemeenteraadsverkiezingen komt in Nederland overigens niet veel voor. De rechter kwam er slechts een aantal keren aan te pas bij de verkiezingen de afgelopen jaren.

PvdA-leider Diederik Samsom tijdens campagne in Maastricht.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden