Hetze tegen media tast democratie Turkije almaar verder aan

Een medewerker van dagblad Zaman, zondag bij de ingang van het redactiegebouw. Beeld REUTERS

De strijd tussen de Turkse premier Tayyip Erdogan en zijn voormalige bondgenoot Fethullah Gülen heeft na het onderwijs en het justitie-apparaat nu ook de media bereikt. Zondag werden 24 opponenten van Erdogan gearresteerd, de meesten van hen werkzaam voor de krant Zaman en het televisiestation Samanyolu.

De journalisten, script-schrijvers en producers zijn volgens de hoofdaanklager van Istanbul schuldig aan niets minder dan 'de vorming van een terroristische groep'. Daarnaast wordt hen 'smaad' en 'vervalsing' verweten.

De confrontatie tussen de regering en het imperium van de prediker Gülen - waartoe zowel Zaman als Samanyolu behoren - wordt op het scherpst van de snede uitgevochten. En dat gaat almaar verder ten koste van het democratische karakter van Turkije, zo waarschuwt onder meer de Europese Unie.

De arrestaties van gisteren 'gaan in tegen de Europese waarden', verklaarde EU-buitenlandcoördinator Mogherini. "Dit is onverenigbaar met de vrijheid van de pers. Wij verwachten dat de verdachten onschuldig worden gehouden tot het tegendeel is bewezen." Turkije, dat formeel nog altijd in een proces van integratie met de EU verkeert, stond op de persvrijheid-ranglijst van Reporters without Borders op plaats 154 van 180 - dat kan na gisteren alleen maar slechter zijn geworden.

'Wij zijn niet bang'
"Laat degenen die werkelijk een misdaad begaan hebben bang zijn," riep Zaman-hoofdredacteur Dumanli voordat hij door agenten werd weggeleid uit het hoofdkwartier van zijn krant. "Wíj zijn niet bang." Maar die onbevreesdheid is volgens premier Davutoglu volstrekt misplaatst.

Tijdens een bijeenkomst van de regeringspartij AKP zei hij dat 'degenen die staatsinstituten infilteren' rekenschap moeten afleggen van hun daden. "Wie dossiers aanlegt tegen de premier die aan de macht kwam dankzij de nationale wil, zal rekenschap afleggen aan het volk en de geschiedenis," aldus Davutoglu. De premier spreekt van 'een oorlog tegen de regering', verwijzend naar de nu al vier jaar gaande strijd tussen de AKP en de Gülen-beweging.

President Erdogan, van 2003 tot augustus dit jaar premier, beticht Gülen er al langer van 'een paralelle staat' te hebben gesticht, met scholen, media en aanhangers op allerlei sleutelposities in de samenleving, met name bij justitie. Die 'paralelle staat' wordt nu langzaam maar zeker ontmanteld. Alles wat is voortgekomen uit de Gülen-beweging, ligt onder vuur.

In de jaren negentig vochten Erdogan en Gülen, die sinds 1999 in ballingschap in de VS woont, zij aan zij tegen de seculiere anti-democraten van het leger. Maar toen de Gülen-aanhangers zich daarna ook keerden tegen de corruptie van Erdogan en zijn getrouwen, was het met de liefde gedaan. Erdogan ziet zijn toenmalige medestanders tegenwoordig als 'terroristen' en 'verraders'.

Beeld AFP
Agenten in burger arresteerden Ekrem Dumanli (m), hoofdredacteur van Zaman, zondag in Istanbul. Beeld epa
De islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden