Hetty Rappard gefotografeerd in haar woning in Zaandam.

Doen en latenHetty Rappard

Hetty Rappard (65) gaf een smak geld uit aan nieuwe ramen, maar stookt nu een stuk goedkoper

Hetty Rappard gefotografeerd in haar woning in Zaandam.Beeld Rosalie van der Does

Wat doe je met je geld? Hetty Rappard (65) is eigenaar van een kledingwinkel. Ze gaf een fiks bedrag uit aan nieuwe kozijnen, waardoor haar stookkosten flink daalden.

Roos Menkhorst

Trok onlangs de beurs voor

“Spiksplinternieuwe kozijnen. We hebben ze pas laten plaatsen. Het moest, ons huis is dertig jaar oud en de ramen waren aan vervanging toe. Er ging een hele periode aan vooraf voordat mijn partner en ik besloten de stap te zetten. Je kunt natuurlijk ook veel andere leuke dingen doen voor dat geld. Toch zijn we er ontzettend blij mee. Je ziet er nauwelijks iets van, maar we hebben wel driedubbel glas, dus dat scheelt behoorlijk in de stookkosten.”

Hetty Rappard

Woningtype: hoekwoning in Zaandam
Huishouden: woont met partner Ron, ze hebben een zoon en een dochter die uit huis zijn
Beroep: eigenaresse van kledingwinkel Het, werkt 40 uur per week; partner Ron werkte als bestuursadviseur bij de ­gemeente Zaanstad en is met pensioen
Inkomen: gezamenlijk inkomen is > 4000 euro netto per maand

Spaarde voor

“De reis naar Dollywood met mijn dochter van 35. Ik wilde haar een keer echt verrassen. Zij verwent mensen graag en ze verwijt mij weleens dat ik dingen beloof, maar dat het er vervolgens niet van komt. Dit keer wilde ik het daarom anders doen. Via een omweg kwam ik ­erachter dat het haar grote droom was om naar het ­pretpark van Dolly Parton in de Verenigde Staten te gaan.

“Mijn broer woont in Atlanta, en ik heb er toen een hele reis omheen georganiseerd. We zijn naar Nashville en Memphis geweest. Dollywood zelf was uiteindelijk niet helemaal wat we ervan hadden verwacht – zo was Dolly Parton er zelf helaas niet. Maar we hebben een heel waardevolle tijd gehad.”

Geeft geen cent uit aan

“Nieuwe kleding. Je wilt niet weten wat ik in mijn winkel allemaal binnenkrijg aan kleding; zo mooi, amper gedragen, soms hangen de kaartjes er nog aan. Het is toch doodzonde als die geen tweede leven krijgt? Een keer per jaar gaan mijn man en ik naar Terschelling en daar mag ik van mezelf iets nieuws kopen, maar dat is het dan ook.”

Houdt geld achter de hand voor

“Mijn pensioen. Over een paar maanden is het zover en ga ik stoppen met de winkel. Ik ben nu in gesprek met iemand die hem wil overnemen, ik hoop dat ik een goed bedrag uit de verkoop krijg. Het werk begint zwaarder te worden. Het geeft toch een constante druk om er altijd genoeg leuke dingen aan te bieden.

“Daar komt bij dat ik mensen om me heen ziek zie worden. Daardoor denk ik: het is mooi geweest, ik voel me goed, Ron is met pensioen, we ­hebben een kleine camper – laten we er nog wat van ­maken.”

“Ik ben nu zo’n tien jaar ondernemer. Op mijn 54ste raakte ik door een reorganisatie mijn baan als informatiespecialist bij een werkgeversorganisatie kwijt. Ik besloot toen om iets totaal anders te gaan doen, en begon een eigen winkel met tweedehands merkkleding. In Zaandam had je nog niks op dat gebied.

“In het begin verdiende ik geen cent en was ik blij dat ik mijn partner Ron had. Toch is het de beste stap die ik had kunnen zetten, elf jaar later is het een goedlopende winkel en kan ik zeggen: dit is wat ik leuk vind om te doen.”

Over vijf jaar

“Genieten we van ons pensioen. Ron is al met pensioen en ik hoop in het nieuwe jaar te kunnen stoppen. Wat ik ga doen als de winkel verkocht is? Mijn dochter is nogal van de lijstjes en zij gaf mij de tip om op te schrijven wat ik allemaal van plan ben. Dit staat erop: schilderen, hout bewerken, tuinieren, wandelen, naar de sportschool, het museum en concerten gaan. En zo kan ik nog wel even doorgaan.”

In deze rubriek vertellen mensen over hun geld en hun financiële keuzes. Wilt u ook worden geïnterviewd over wat u doet en laat met uw geld? Mail naar doenenlaten@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden