Astronomie

Heten deze sterren straks Moederpluis en Nijntje?

Impressie van ster HAT-P-6 met planeet. Beeld Livia Pietrow
Impressie van ster HAT-P-6 met planeet.Beeld Livia Pietrow

Nu is het nog een gewone ster met een prozaïsche naam. HAT-P-6 is iets groter dan de zon, half zo oud en staat op ruim negenhonderd lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Andromeda.

Joep Engels

Opmerkelijk detail: ze heeft minstens één planeet, HAT-P-6 b. Die is groter dan Jupiter en staat heel dicht op de ster, waardoor hij rondjes van nog geen vier dagen draait.

Ook opmerkelijk: het Nederlandse publiek mag dit duo een naam geven. De internationale astronomie-organisatie IAU bestaat honderd jaar en viert dit feestje door elke lidstaat zo’n tweetal toe te wijzen om er een naam aan te geven. Bijzonder, want maar een paar honderd sterren in het heelal hebben geen wetenschappelijke, maar een een door gewone stervelingen uitgekozen naam. Sirius en Polaris (de Poolster) zijn de bekendste.

Deze zomer mocht het publiek suggesties doen. De namen moesten een duo vormen, ze mochten niet beledigend zijn of een sterke politieke of religieuze connotatie hebben, of verzonnen zijn.

Exomna en Hurstrga

Uit de inzendingen heeft een jury vijf namenparen geselecteerd. In de volgorde planeet respectievelijk ster: Brandaris en Vuurduin, de vuurtorens van Terschelling en Vlieland. Cruquius en Leeghwater, pioniers in de strijd tegen het water. Exomna en Hurstrga, twee inheemse, mogelijk Keltische of Germaanse godinnen. Nachtwacht en Sterrenwacht, schilderijen van Rembrandt en Van Gogh. Nijntje en Moederpluis, wereldberoemde figuren van Dick Bruna.

Gezien de publiciteit na de bekendmaking van de shortlist lijken Nijntje en haar moeder favoriet. Probleem is wel dat Nijntje lastig is uit te spreken in andere talen. Buiten Nederland heet ze meestal Miffy. Maar ja, dat past hier wel: de planeet zelf is ook tegendraads, hij draait tegen de richting van zijn ster in. Iedereen kan deze maand stemmen.

Lees ook:

De vondst van de eerste exoplaneet leverde een Nobelprijs op.

Michel Mayor en Didier Queloz ontdekten in 1995 dat om ster 51 Pegasi een planeet van het formaat Jupiter draaide.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden