Hete kelp

Gerbrand Bakker is schrijver en hovenier. Hij verhaalt over zijn 'tuin in ontwikkeling' in de Duitse Eifel.

Reageren?

Heeft u ook wel eens gebaad in vreemd water? Reacties naar tijdpost@trouw.nl

Onlangs was ik vier dagen in het westen van Ierland. Er was daar een literatuurfestival en ik kon niet eerder terug omdat het cabinepersoneel van Aer Lingus staakte op de dag van voorgenomen terugkeer. Het was - zoals altijd in Ierland, of beter: zoals altijd in Ierland als ik daar ben - prachtig weer. Warm zelfs, met heel veel zon. Geen regen. Ik keek elke dag op mijn weer-app. In de Eifel ook geen regen. Op vrijdag hield ik het niet meer en stuurde ik buurman Klaus een whatsapp. Of hij alsjeblieft met de nieuwe Gartenschlauch de potten op het terras maar vooral de moestuin wilde bewateren. De moestuin waarin de tuinbonen, snijbiet en palmkool net de kopjes boven de grond staken toen ik er vertrok. Zoals gebruikelijk kreeg ik geen antwoord. Dat vindt buurman Klaus geinig: mij een beetje pesten en in onzekerheid laten, maar ik ben er zeker van dat hij het wel gedaan heeft. Al is het alleen maar omdat hij en buurvrouw Monica er zelf voordeel van hebben: ikzelf kan al die snijbiet niet alleen opeten. Ik heb zelfs het Duitse woord voor de groente opgezocht om ze lekker te maken: Mangold. Om niet de hele tijd die verdrogende moestuin en de naaktslakken voor mijn b geestesoog te zien, besloot ik naar de kust te reizen, naar Ballybunion. Daar namelijk kan je een hot seaweed bath nemen. Heet zeewater in een badkuip waarin vervolgens een flinke hoeveelheid kelp wordt gegooid. Dat kelp geeft door de hitte een soort olie af waardoor je hele lijf slijmerig begint aan te voelen. Ontspannen moet je ook, dat staat op een bordje naast de klok, waarop je het halve uur van onderdompeling dient af te lezen. Ik deed mijn uiterste best, maar bleef een verdroogde en kaalgevreten moestuin zien en bovendien verwachtte ik een heel belangrijk telefoontje, dat ligt ook niet lekker rustig. Ten derde keek ik de hele tijd naar mijn naakte lijf tussen het kelp en kon ik het niet laten een Heleen van Royen-achtige selfie te maken, met als doel die eerste van vele selfies uiteindelijk in het Letterkundig Museum te krijgen. Lastig hoor, een iPhone bedienen met glibberige handen en vingers. Nou ja, uiteindelijk kwam ik tamelijk gejaagd het bad uit, en het duurde nog minstens een uur voor ik werkelijk opgedroogd was.

Op het moment dat deze column geplaatst wordt, zal ik de eerste week van vele zomerweken doorgebracht hebben in mijn Eifeltuin. Ik ga er minstens tot 1 september zijn, ik zal zelf verantwoordelijk zijn voor welzijn van planten en struiken. En stel nu dat de moestuin er als een slagveld uitziet, dan blijf ik rustig en begin gewoon opnieuw. Dat kan in de Eifel, de natuur loopt er in vergelijking met Nederland minstens drie weken achter.

Vorige week gaf Diet Groothuis u handige vlekkentips.

Kettingkast

Héél handig dat lijstje voor de vlekken. Heb je net schone kleren aan en het is alweer raak. Ik mis één ding: het is namelijk weer fietsweer. Ik neem mijn fiets vaak achter in de auto mee, maar zit dan steevast onder het vet van de fietsketting. Heb je daar ook zo'n simpel vlekkenrecept voor? Bij voorbaat dank.

Ria van den Born

Gewoon wasmiddel

Ik heb preventief soda en schoonmaakazijn in huis, geen wasbenzine want dat geeft vaak kringen. Als ik zweet- of bijvoorbeeld grasvlekken wil verwijderen, doe ik dat met een goed bontwasmiddel, want ik heb vooral gekleurde kleding. Behalve dan mijn witte broek die ik met een witwasmiddel op 40 graden was. En ik kan je verzekeren dat het er op deze manier goed uit gaat.

Laatst had ik een koffievlek op mijn T-shirt en zowaar: het ging er met een bontwasmiddel goed uit. Dus ik hou het maar bij een bont- en witwasmiddel in plaats van al die andere middeltjes. Nog goed voor de wasmiddelenindustrie ook.

De wasmachine draait toch wel door, en het kost mij niet te veel energie!

Hannie Piket-Schuller

Wasbenzine

Ik miste de oplossing voor de vetvlek waar je mee begon... dat is wasbenzine.

Arita Baaijens

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden