Het zwembad schittert van de sprankjes hoop

Ferry Weertman tijdens de zwemclinic voor kinderen van GEO-scholen Beeld anp
Ferry Weertman tijdens de zwemclinic voor kinderen van GEO-scholenBeeld anp

Je bent een aap. En apen horen in kooien. Niet op de Spelen, dus rot op. Rafaela Silva, Braziliaans judoka, werd na Londen 2012 met zulke teksten afgemaakt.

Marijn de Vries

De donkere dame uit de favela moest na een fout al vroeg in het toernooi vertrekken, en kreeg half Brazilië over zich heen. Ze ging kapot. Wilde stoppen met sporten. Maar ging toch door, en won nu in Rio goud.

Ja, goud. Een van de zwaarst bevochten medailles ter wereld, waaraan armoede, ongelijkheid en racisme kleven. In de City of God groeide ze op, Rafaela, een van Rio's geweldadigste favela's, beroemd geworden door de film met dezelfde naam. Ze was een klein en agressief meisje, maakte ruzie met iedereen. Via een sociaal project ging ze op judo. En de rest is geschiedenis.

Haar gouden plak, hij vonkt nu, hij zorgt voor ontelbare sprankjes hoop. Niet alleen in haar favela, maar overal. Op elke plek waar Brazilianen het moeilijk hebben, bij iedereen die in ellende leeft. De vonkjes reiken zelfs tot Rio's Nederlandse enclave, tot in het Holland Huis, waar kinderstemmen klinken. Opgewonden en verwachtingsvol.

Judoka Rafaela Silva met haar gouden medaille Beeld afp
Judoka Rafaela Silva met haar gouden medailleBeeld afp

Toekomstmogelijkheden
Met steelse blikken wordt hij al bekeken: de brede man met de racenummers als afbladderende nagellak nog op zijn arm. Gouden openwaterzwemmer Ferry Weertman staat te wachten. Even rust. Hij werd van hot naar her gesleept de afgelopen dagen, geleefd, zoals dat heet. Maar nu leeft hij een ochtendje voor anderen. Voor kinderen uit favela's, om precies te zijn.

Er zijn clinics: zwemmen, judo en tafeltennis. Zwemster Sharon van Rouwendaal arriveert, net als haar collega Hinkelien Schreuder, judoka Elisabeth Willeboordse en tafeltennisser Trinko Keen. De kinderen kijken hun ogen uit: gouden medailles, olympisch kampioenen, ze zijn er speciaal voor hen.

Ze zitten op een Ginasio Experimental Olimpico, al deze kinderen. Die scholen zijn er nu vier jaar, op initiatief van de gemeente Rio en gesteund door NOC-NSF, aan de rand van de sloppenwijk. Door onderwijs, gezond eten en sport worden ruim duizend kinderen meer toekomstmogelijkheden geboden. Nederland komt niet alleen gouden plakken halen, maar laat ook wat achter, is het idee.

Indrukwekkend
Vóór de Spelen was Ferry Weertman er al eens, op zo'n GEO-school. Vanaf zijn trainingsplek aan de Copacabana reisde hij naar een favela in de verte, die je wel ziet liggen, maar waarvan je geen idee hebt hoe het er is. Ontzettend indrukwekkend vond hij dat. Nu zijn de kinderen die hij toen ontmoette onder de indruk, ze laven zich aan de gouden plak. Ze hangen aan zijn lippen, en aan die van Sharon, als er uitleg over zwemmen komt.

Judoka Rafaela met haar gouden plak bewees: racisme, armoede en geweld kun je overwinnen, favelamensen tellen mee. De ogen onder de badmutsen vonken. De kinderen hier zien het ook. Er is een toekomst. Het zwembad schittert van de sprankjes hoop.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden