HET ZUIDERZEEPAD EEN NIEUWE WANDELKLASSIEKER

Nederland heeft sinds kort een nieuwe lange-afstand-wandelroute, het Zuiderzeepad. Uit en thuis 400 kilometer lang, door zeer gevarieerd landschap en rijk bedeeld met historische plekjes.

HARO HIELKEMA

Het is een route om verslingerd aan te raken, om met een ijzeren plichtsbesef in een ruk na te lopen of om in happen en brokken te doen. Kortom, het Zuiderzeepad kan - na het Pieterpad van Pieterburen naar de Sint Pietersberg - uitgroeien tot de nieuwe wandelklassieker bij uitstek.

Diederik en Jim Monch hebben het pad voor de stichting Lange-Afstand-Wandelpaden uitgezet en beschreven. Langs vissersplaatsen en hanzesteden, met de geur van gerookte paling en suikerbrood, over kleidijken, zandoevers en veengronden. Langs de oude kust van de Zuiderzee. Een wandelgids van bijna 250 bladzijden geeft aan de route een extra aangenaam element, want naast de noodzakelijke wandelinformatie hebben vader en zoon Monch heel veel achtergrondgegevens aangereikt. Historische feiten en feitjes, grafische en fotografische informatie, geografische uitleg en literaire aanvullende punten. J.P. Thijssen heeft de Monch bij de hand genomen met zijn Verkade-album uit 1914, maar de wandelaars hebben zich ook laten leiden door bijvoorbeeld Simon Vestdijk, Hans Andreus of De Genestet. Van de laatste is de volgende insprirerende strofe: “Oh land van mest en mist, van vuile, koude regen, doorsijperd stukske grond, vol kille douw en damp, vol vuns, onpijlbaar slijk en ondoorwaatbre wegen, vol jicht en paraplu's, vol kiespijn en vol kramp.”

Een aanlokkelijke route, een verleidelijke wandelgids. De auteurs melden zelf dat een kwart van de route over grasdijken voert. Dat betekent dus wandelen tussen schapen en koeien, over dijken die tot voor kort vaak ontoegankelijk waren en speciaal voor het Zuiderzeepad zijn opengesteld. Hulde aan de eigenaren van die dijken, aan de waterschappen en de boeren, want tot nu toe is de tendens in Nederland nog steeds dat dergelijke gebieden eerder worden gesloten dan toegankelijk gemaakt voor de wandelaar.

Toch een paar kritische noten. Want de wandelgids (F 34,50) ziet er aantrekkelijk uit en barst van de informatie, maar voor een tocht van 400 kilometer is het wel een zware pil. En eenkwart over grasdijken betekent tegelijk driekwart over geeffender paden, veel asfalt en drukke gebieden. In bepaalde streken - Waterland vooral - is een toekomstige route aangegeven: veelbelovend maar zonder een nadere tijdsaanduiding en dus verwarrend. En waar aan de Veluwe-kant wel heel vrij is omgesprongen met de kustlijn (kasteel Staverden is zelfs met de grootste fantasie toch geen Zuiderzeekust te noemen), zo strak en onverbiddelijk volgt het pad in Noord-Holland de dijk langs het water (van Enkhuizen tot Amsterdam). Maar dat is de keuze van de heren Monch. Het staat iedere wandelaar natuurlijk vrij om van het pad - zelfs van dit aantrekkelijke Zuiderzeepad - af te wijken. Zoals de auteurs zelf ook zeggen: al het wandelen is immers omlopen ...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden