Het zou zomaar kunnen dat het zwaard van Karel van Gelre tóch weer opduikt
Wie weet waar het originele zwaard van Karel van Gelre uit 1515 is? Zo luidde in een persbericht deze week de als ludiek bedoelde vraag van de Arnhemse Eusebiuskerk, van waaruit dit vervaarlijke ijzeren wapen een krappe 75 jaar geleden verdween. Deze grappig bedoelde zoektochtoproep krijgt een serieuzer vervolg.
Een enthousiaste Meike Verhagen, directeur van Stichting Eusebius Arnhem, meldt dat er ‘voorzichtige nieuwe ontwikkelingen’ zijn. “Er heeft zich een restaurator bij ons gemeld die denkt dat het misschien écht mogelijk is het ergens te kunnen opdiepen.” Een vage belofte, erkent Verhagen, die de woordvoering voor de actie doet en de naam van de zoeker nog niet wil zeggen. “Maar hij heeft een groot netwerk en je weet toch maar nooit.”
Het zwaard in kwestie maakte deel uit van de wapenuitrusting van Karel van Gelre (1467-1538), een machtig man in Gelderland in de zestiende eeuw. Hij ligt in een praalgraf in de kerk. Daar is ook zijn harnas te bezichtigen, alleen sinds 1944 dus zónder zwaard. Het wapen bleek na de verwoesting van de Eusebiuskerk bij de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog verdwenen.
De kerk wordt dezer dagen verbouwd en heringericht. Het praalgraf van Karel zal centraler komen te liggen en het harnas moet opgeknapt. Voor dat laatste is 20.000 euro nodig. “Dat harnas is een heel bijzonder ding voor ons hier, een topstuk”, legt Verhagen uit. “Een soort nachtwacht van Gelderland.”
Daarom begon de kerk deze week de crowdfundingsactie, met als trekker de grappig bedoelde nationale zoekactie naar het originele zwaard. Een zwaard valt er overigens straks sowieso te zien in de kerk. Mocht de zoektocht naar het origineel stranden, dan wordt een kopie gemaakt.
Lees ook:
Maria van Gelre was ‘De Máxima van de vijftiende eeuw’
Mijn fascinatie voor Maria van Gelre stamt uit 2014, toen ik in de staatsbibliotheek in Berlijn inzage kreeg in het gebedenboek dat Maria in 1415 in een klooster vlakbij Arnhem had laten schrijven. Ik heb in mijn leven al honderden heel kostbare gebedenboeken gezien, maar mijn mond viel toen open van verbazing.
Vondst van miniatuur werpt nieuw licht op middeleeuwse schilders
Een bijzonder middeleeuws gebedenboek van hertogin Maria van Gelre blijkt toch niet de enige in zijn soort.