'Het zou niet Juliana's wens geweest zijn'

Mormonentempel in Zoetermeer Beeld ANP
Mormonentempel in ZoetermeerBeeld ANP

Als het Koninklijk Huis er problemen mee heeft dat leden van de koninklijke familie postuum gedoopt zijn, is de mormoonse kerk bereid excuses aan te bieden. Dat liet een woordvoerder van de kerk gisteren weten.

Deze krant meldde gisteren dat onder meer prins Bernhard, prinses Juliana en prins Claus door leden van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (mormonen) plaatsvervangend zijn gedoopt.

De Rijksvoorlichtingsdienst onthield zich van commentaar op het omstreden mormoonse doopgebruik, waarbij een kerklid zich laat onderdompelen in naam van een overledene.

Theoloog en dichter Huub Oosterhuis laat weten dat hij de postume doop "minstens smakeloos" vindt. "Dit heeft geen enkele grond", zegt hij. Oosterhuis kent de koninklijke familie goed. Samen met dominee Carel ter Linden ging hij op 15 oktober 2002 voor in de uitvaartdienst van prins Claus. De prins zou uit zichzelf nooit voor het mormoons geloof hebben gekozen, vermoedt Oosterhuis. "Het hele koningshuis heeft daar niets mee."

"Ik denk niet dat het Koninklijk Huis erom staat te springen dat ze zonder medeweten wordt ingelijfd in een kerkgenootschap", zegt ook ds. Welmet Hudig-Semeijns de Vries van Doesburgh. De remonstrantse predikante leidde op 30 maart 2004 de uitvaartdienst van prinses Juliana. "Juliana was als kind hervormd gedoopt", zegt de predikante. "Het zou zeker niet haar wens of vraag ZIJN geweest om ook nog eens mormoons gedoopt te worden."

Toch tilt Hudig er niet zo zwaar aan dat mormoonse kerkleden Oranjes plaatsvervangend hebben gedoopt. "Ik denk dat het aardig bedoeld is."

Met informatie uit de archieven van de burgerlijke stand vullen leden van de mormoonse kerk hun kerkelijke databank om burgers postuum te kunnen dopen. Ook leden van het Koninklijk Huis werden gedoopt. 'Onsmakelijk', vindt Huub Oosterhuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden