Commentaar

Het zorgstelsel is het behouden waard

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het is nog geen 15 maart, maar de winnaar van de Kamerverkiezingen lijkt de verpleeg­huiszorg te worden. Het beeld dat in het publieke debat wordt geschetst van deze sector is zo allerbelabberdst, dat het verkiezingsbeloftes regent. Met als voorlopige kampioen VVD-lijsttrekker Mark Rutte, die twee miljard euro extra belooft.

Trouw

Daarmee zou hij alsnog repareren waarin zijn eigen kabinet volgens critici de afgelopen jaren faalde: het oplossen van de problemen in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Deze belofte is, begrijpelijk, met de nodige hoon en verbazing ontvangen door de andere partijen. Want was het niet juist de VVD die de afgelopen jaren de zorgkosten zo naarstig bewaakte? Bovendien vormt geld slechts een deel van de oplossing. Want waar haal je zo snel al dat broodnodige, goed opgeleide extra zorgpersoneel vandaan?

Het past allemaal bij verkiezingstijd, net als de discussie over de eigen bijdrage naar draagkracht voor het verpleeghuis. Die bijdrage is vier jaar geleden inkomensafhankelijk geworden. De SP was al geheel tegen de eigen bijdrage maar nu hebben ook de VVD en D66 ineens ontdekt dat de samenleving op deze wijze ‘die arme spaarders hun centjes afpakt’. Daar moet een einde aan komen. Klinkende beloftes, waarvan je maar moet afwachten hoe ze later uitpakken bij de formatie.

Financiering van de ziekenhuiszorg

Ook de financiering van de ziekenhuiszorg staat weer ter discussie. Een meerderheid van de kiezers (57 procent) wil het liefst dat de overheid die zorg gaat regelen. Onder hen opvallend veel VVD- en CDA-stemmers, de partijen die de marktwerking in de zorg altijd als Cerberus hebben verdedigd. Maar wie zich de soms maandenlange wachtlijsten van vòòr 2006 herinnert, moet erkennen dat de zorgverzekeraars dat probleem hebben aangepakt. Ze slaagden bovendien waar Den Haag decennialang faalde: ze wisten de zorgkosten te beteugelen. En met selectief inkopen van zorg droegen ze voorzichtig bij aan een betere kwaliteit.

Er zijn natuurlijk punten die dringend serieuze aandacht verdienen. De voorlichting die verzekeraars geven over hun polissen, over de geboden dekking en het aantal gecontracteerde zorgverleners, is onvoldoende. Waar velen vroeger via het ziekenfonds automatisch verzekerd waren, moet nu iedereen zelf een verzekering regelen én betalen. In de praktijk is dat voor veel mensen lastig, waardoor betalingsachterstanden en schulden op de loer liggen. En zo is een serieus debat over het nut en noodzaak van het eigen risico geboden. Signalen dat het eigen risico tot het mijden van zorg leidt, moeten serieus worden genomen. Maar dat is iets anders dan de klok terugzetten. Daar wordt de patiënt echt niet beter van.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden