Het 'zorgseizoen' is begonnen

Komt dit door verzekeraars of door ziekenhuizen?

De verzekeraars weigeren de beurs te trekken voor extra behandelingen. Dat hoort wel bij de rol die hun is toebedeeld. Als ze ziekenhuizen vrij spel zouden geven, zou de premie volgend jaar omhoog kunnen vliegen door veel extra behandelingen, die niet allemaal nodig zijn.

Kan een ziekenhuis dit niet zien aankomen en zuiniger behandelen?

Soms zal dat helpen. Maar het grote gevaar van die aanpak is dat er wachtlijsten ontstaan, en dat patiënten niet tijdig worden geholpen. Terwijl er juist strikte regels zijn om die wachttijd te beperken.

Speelt er nog meer mee?

Verzekeraars en ziekenhuizen onderhandelen op dit moment over de budgetten voor volgend jaar. Enige druk uitoefenen via de media hoort bij dat spel. Over een paar weken begint het 'zorgseizoen' waarin verzekeraars de strijd om overstappers aangaan. Zeker daarom zit een verzekeraar nu niet te wachten op negatieve publiciteit.

Speelt dit ook elders?

Jazeker. Vooral vrijgevestigde zorgverleners als fysiotherapeuten en psychologen, klagen al langer over de maxima die verzekeraars hun opleggen. Ziekenhuizen hebben als grote organisaties wel iets meer macht - hoewel die nu beperkt blijft. Ook verschillende aanbieders van thuiszorg dreigden in 2015 en dit jaar met een patiëntenstop, omdat ze al meer klanten hadden dan de zorgverzekeraar vergoedde. In de praktijk is het daar nog niet van gekomen. Ook in de jeugdzorg, die nu onder gemeenten valt, zijn deze geluiden al te horen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden