Het zoete einde

Importeurs Les Généreux, Zutphen (0575-514427) Wijnkoperij H.F.A. Okhuysen, Haarlem (023-5312240)

Het meest vruchtig en licht zijn de mousserende muskaatwijnen. Wijnen als Asti Spumante, Moscato d'Asti, Clairette de Die 'Tradition' vallen in deze categorie. Niet vervelend om te drinken, lichtzoet, laag in alcohol bovendien, maar wel een beetje standaard.

En trapje hoger in alcohol en kracht staan de 'natuurlijke' zoete wijnen. Sauternes is het bekendste voorbeeld van dit type wijn. Ze worden gemaakt op basis van druiven met een hoog natuurlijk suikergehalte. Ze kunnen het karakter van de druif hebben - dus vooral met fruitaroma's - maar soms ook dat van edele rotting. Edele rotting, botrytis, is een schimmeltje dat het water in de druiven laat verdampen en zo zorgt voor hoge suikerconcentraties. Helaas schrompelt met de druiven ook de opbrengst ineen, zodat deze wijnen altijd nogal aan de prijs zijn: vloeibaar goud.

Labatut-Bouchard 1990, Cadillac Okhuysen, ¿17,50

Iedereen heeft altijd de mond vol over Sauternes, volgens het boekje dé klassieke zoete wijn. Door de grote reputatie die dit gebied verworven heeft, zijn goede exemplaren echter vrijwel onbetaalbaar. En minder goede kopen, sauternes uit een wat minder jaar ('92 en '93, maar eigenlijk ook '91 en '94), heeft geen zin. De afwezigheid van de karakteristieke edele rotting, bijvoorbeeld door veel regen, maakt de wijnen veel lichter en minder rijk. We kunnen daarom beter uitwijken naar zoet uit een naburig dorp, zoals Cadillac. Ten opzichte van de Sauternes ligt Cadillac aan de andere kant van de rivier de Garonne. De wijnen zijn vergelijkbaar in karakter, hoewel vaak iets minder rijk, omdat er minder vaak edele rotting optreedt. Toch kunnen ze heel fraai zijn, zoals deze lichtzoete Labatut-Bouchard '90. Hij ruikt heerlijk naar amandelen, abrikozen en honing en heeft een elegante smaak, met wat vanille en een aangenaam zuurtje in de afdronk.

Estrella, Valencia, Muscat blanco dulce Gall & Gall, ¿7,95

Een populaire druif voor zoete wijn is de muskaat. Geen ander ras geeft wijnen die zo druivig geuren en smaken. Vooral mousserende muskaatwijnen hebben die sterke geur van versgeplukte druiven. Het alcoholgehalte is laag - vijf, zes procent - door het stoppen van de gisting op het moment dat het gewenste zoet is verkregen. Hun lichte karakter maakt ze geschikt als aperitief of bij lichte fruitdesserts. Voor wat zwaardere desserts zijn wijnen nodig met wat meer kracht en volheid. Dat karakter vinden we in de Estrella, een aardige Spaanse zoete muskaat. Het is fris, met een goed muskaatkarakter, vrij zoet, maar toch wel aardig, met dat typische druivige karakter, maar zonder echte complexiteit.

HDR Wines, Muscat à Petit Grains 1993, Collines de la Moure Les Génereux, ¿10,95 (halve fles)

Bij versterkte (muskaat)wijn wordt de gisting gestopt door toevoeging van alcohol: de gistcellen leggen het loodje en het zoet blijft over. De wijn wordt zo heel krachtig en zoet, een beetje likeurachtig, met een alcoholgehalte van rond de vijftien procent. Door hun kracht zijn ze goed te combineren met zwaardere desserts, taart en zelfs met sommige blauwe kazen, maar niet met chocola. De bekendste versterkte muskaatwijn is Muscat de Beaumes de Venise, afkomstig uit de Rhonestreek. Maar Beaumes de Venise heeft niet het alleenrecht op de produktie van deze Vin Doux Naturel, versterkte zoete wijn waarvan het zoet afkomstig is uit de druiven zelf. Een interessant, onbekend exemplaar komt uit het gebied van de Collines de la Moure, een landwijn uit de Languedoc, uit de omgeving van Montpellier. Deze Muscat à petit grains (de beste muskaatdruiven) uit 1993 is sappig, fris, met ananas, goed muskaat, niet te zwaar of te log, maar redelijk in balans, in de smaak perzik, abrikoos; in een handig half flesje.

Nog meer feestwijnen

Natuurlijk moeten we ook even denken aan wat andere feestwijnen. De wijninkopers hebben al wat voor ons bedacht, maar we hoeven hun advies niet klakkeloos te volgen. Van te veel fantasie kunnen we ze niet beschuldigen: Chablis en Sancerre staan weer hoog op de lijstjes, bij rood natuurlijk Bordeaux. Dat is niet erg, zolang het maar goed is. De verzameling Crus Bourgeois uit de Bordeaux bij Albert Heijn is lief geprijsd (¿9,95), maar oogt bleekjes. Een doorgaans aardige wijn, de Château Bellevue, Médoc, valt op met een toch wel erg lichte '94-er, Beaujolais-achtig, nog erg jong voor deze kerst. De Moulins de Citran '93 bij Gall & Gall (¿17,95) is beter, maar valt toch iets tegen. Nee, de rode Bordeaux komt dit jaar van de Hema: Meyney 1992, een Saint-Estèphe (¿18,95). Een verrassende wijn voor dit matige jaar: lekker soepel, met wat cassis, een beetje room, een vleugje vanille, prima. Wit mag van Gall & Gall komen: Chablis Beauroy premier cru van de coöperatie La Chablisienne: mooi rijk en rokerig, een lekker botertje, dik en krachtig, maar toch even dat ziltige van een echte Chablis (¿27,95). Alternatief Sancerre bij Albert Heijn is op een koopje. Sancerre 'Les Terres Blanches' 1994 is licht en zacht, met wat kruisbes en asperges en een tintelend zuur; de 'Les Hautevignes' lijkt even wat minder rijp, met meer grassige aroma's: iets minder (¿9,95).

P.S. vergeet niet de Champagne Oudinot bij Marks & Spencer voor ¿25,-.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden