Pop & zo

Het zijn zware tijden voor de fans van Kanye West

Is Kanye West nog de unieke, visionaire popmuzikant die hij was?Beeld TRBEELD

We moeten het even over Kanye West hebben. Het kán zijn dat u het gemist heeft, maar er verschijnen in juni niet één, twee, maar vijf albums uit de koker van Kanye West. 

Een soloplaat, en albums die hij produceerde voor rapgrootheden als Nas en Kid Cudi. Daar is natuurlijk publiciteit voor nodig. En Kanye zou Kanye niet zijn als hij niet vol de schijnwerpers op zich kreeg.

Ergens kun je alleen maar met bewondering toekijken hoe hij dat allemaal weer flikt, na anderhalf jaar geleden van de radar te zijn verdwenen. Toen annuleerde hij vanuit het niets 21 concerten van zijn The Life of Pablo-tournee en liet hij zich wegens oververmoeidheid opnemen in het ziekenhuis. Zijn befaamde twitteraccount ging uit de lucht.

Maar sinds half april is hij weer online. En hoe.

Het begon met een litanie aan quasifilosofische tegeltjeswijsheden. Van 'we zitten in een informatietijdperk maar snakken naar wijsheid' tot 'angst is aangeleerd'. Vervolgens beweerde hij dat al die diepzinnigheid tezamen een filosofieboek vormt, dat hij hier maar mooi live zat te twitteren. Lachen met Kanye.

Drakenenergie

Tussendoor verschenen voorproefjes van nieuwe muziek - onder andere een sample waarboven hij 'whoop-di-scoop-di-poop' rapte. De mondhoeken van zijn fans gingen al iets naar beneden.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Het lachen verging hen helemaal toen Kanye plots een rode Make America Great Again-pet droeg, nog wel gesigneerd door Trump. De foto werd vrolijk geretweet door, inderdaad, Trump zelf. "We hebben dezelfde drakenenergie", verklaarde Kanye, wiens fans voor het merendeel, nouja, niet met Trump op één lijn zullen zitten.

Het werd erger. In een anderhalf uur durend interview, dat hij zelf had laten opnemen, kreeg hij alle ruimte om lekker door te ratelen over hoe hij een opiatenverslaving had overgehouden aan plastische chirurgie; over hoe hij op 300 hectare land een utopische gemeenschap wilde bouwen en over hoe iedereen eigenlijk maar vastgeketend zit in mentale slavernij. Oja, en over zijn gooi naar het presidentschap in 2024.

Jups, het presidentschap. Want dát was wat hem wat zo aansprak in Trump: dat iemand als hij president was geworden bewees alleen maar dat Kanye West óók president moet kunnen worden.

Slavernij

Toen zei hij iets waar écht niemand meer om kon lachen. "Als je hoort dat slavernij 400 jaar duurde, dan klinkt dat als een keuze", stelde hij in een gesprek met entertainmentwebsite TMZ.

De overeenkomst tussen Kanye West en Donald Trump is de afgelopen week vaker opgemerkt. Beiden hanteren de tactiek om met volslagen bizarre uitspraken de aandacht naar zich toe te trekken. Maar op termijn is dat onhoudbaar - er zitten grenzen aan het absurde.

Dat lijkt er met die slavernij-uitspraak te zijn gebeurd. Het lachen is zijn fans helemaal vergaan. Adidas, met wie West een lucratieve samenwerking heeft, riep hem op het matje. De ophef is groter geworden dan het absurdistische kunstwerk dat Kanye van zichzelf maakt. Maar kwalijker is misschien nog dat dat absurdistische kunstwerk zijn muziek eigenlijk al lang overschaduwt.

Waarom is dit belangrijk, waarom is dit jammer? Nou, omdat Kanye West een unieke, visionaire popmuzikant is. Of, was - dat moet in juni blijken. Zijn aankomende muziek móet wel goed zijn. Onaantastbaar goed. Om al dat verspeelde krediet weer terug te verdienen. Waardoor we dus, inderdaad, alsnog reikhalzend naar juni uitkijken. Het zijn rare tijden, voor Kanye-fans.

Lees ook: Kanye West lijkt zichzelf kwijt te zijn

Kanye West had eind 2016 een zenuwinzinking, nadat hij in Sacramento een concert al na twee nummers stillegde om een warrige speech af te steken. Er zouden huurmoordenaars van Jay-Z achter hem aan zitten, Facebook-baas Mark Zuckerberg belde hem maar niet terug. Ook prees hij Donald Trump.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden