Het zijn weer magere jaren in de particuliere bosbouw

Het inkomen van de particuliere bosbouwers kan volgens het Bosschap zeker nog omhoog. (FOTO ROBERT VOS, ANP)

Het gaat als vanouds slecht met de particuliere bosbouwers. Na een korte opleving maken ze weer verlies.

Na twee min of meer vette jaren zijn de bedrijfsresultaten van de particuliere bosbouw in Nederland weer terug op het oude, lage niveau. De boseigenaar legt weer geld toe op het bosbeheer.

Uit gisteren gepubliceerde cijfers van Landbouw Economisch Instituut van Wageningen Universiteit blijkt dat in 2008 40 euro per hectare is verloren op de bosbouw. Het kon nog erger, want tussen de jaren 2001 en 2005 werd jaarlijks een verlies van rond de 60 euro per hectare geleden. 2006 en 2007 vormen een grote uitzondering voor de particuliere bosbouwers. In die jaren werd een winst geboekt van 20 euro per hectare.

De daling in 2008 heeft meerdere oorzaken. Zo werd er in 2008 per hectare 3,1 kubieke meter hout geoogst tegen 3,7 kubieke meter in 2006 en 2007. De prijs voor hout was in die twee vette jaren ook nog eens aanzienlijk hoger. De houtverkoop leverde vorig jaar 85 euro per hectare op, terwijl in 2007 115 euro per hectare werd ontvangen. Volgens LEI-onderzoeker Jan Luijt ging de houtprijs in 2006 en 2007 op de golven van de grondstoffencrisis in de wereld mee omhoog. Overal in de wereld zocht geld een goede bestemming en die speculatie dreef de prijs op. Die tijd is voorbij, de crisis heeft zijn werk gedaan en de grondstoffenprijzen zijn gezakt.

De cijfers zijn gebaseerd op 1200 particuliere bosbouwers die meer dan 5 hectare bos beheren, met een gemiddelde van 45 hectare bos. In het onderzoek van Luijt zijn niet de grote bosbeheerders in Nederland meegenomen. Het gaat dan om de bossen die beheerd worden door Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de 200 gemeenten in Nederland die zelf nog bossen beheren of die van de waterleidingbedrijven en Defensie.

Het ’huishoudboekje’, meer formeel de bedrijfseconomische boekhouding, dat Luijt op basis van deze groep opstelt, is inclusief de eigen arbeid die de eigenaar er in stopt. Als die uit de opstelling wordt gehaald resulteerde in 2008 een inkomen van 21 euro per hectare. Tussen 2001 en 2005 werd als het eigen inkomen eruit werd gehaald nog een verlies van enkele euro's geboekt.

Bosbouw is voor veel van de particuliere bosbouwers geen economische hoofdactiviteit, maar vooral een kwestie van een door erfenis verkregen bezit beheren. Het gaat veelal om landgoederen die voor het nageslacht worden bewaard.

Volgens Jos Jansen van het Bosschap, het bedrijfsschap voor de bosbouwers, moeten de eigenaren het vooral hebben van nevenactiviteiten. Net als bijvoorbeeld de boeren die hun landerijen gebruiken als zorginstellingen, zijn landgoedeigenaren een dergelijke weg ingeslagen. Als inkomsten boeken de bosbouwers ook subsidies voor het openstellen van het bos voor bezoekers of de opbrengst van de verkoop van kerstbomen.

Het inkomen van de particuliere bosbouwers kan zeker nog omhoog, zo weet Luijt. Er is voldoende bijgroei om meer te kappen, is zijn oordeel. Jos Jansen heeft zijn hoop gevestigd op de klimaattop van Kopenhagen. Wie bos aanlegt en daarmee CO2 uit de lucht haalt, kan daarvoor via de emissiehandel geld verdienen. In het geval van bossen in ontwikkelingslanden wordt gedacht over een vergoeding als niet wordt gekapt. Voor bestaande bossen in Nederland is zo'n regeling er nog lang niet. Jansen vindt een herwaardering van de bestaande bossen wel op zijn plaats. „Biomassa is ook een heel belangrijke rol gaan spelen in het energievraagstuk. Zo wordt er geëxperimenteerd met glastuinbouwers waarbij de kachel wordt gestookt op hout. De landen rondom ons, België, Duitsland en Denemarken zijn daar al veel verder mee dan wij in Nederland. Wij gebruiken hier vooral ons eigen gas.”

Het inkomen van de particuliere bosbouwers kan volgens het Bosschap zeker nog omhoog. (FOTO ROBERT VOS, ANP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden