Het zijn hun eerste musea

Philip Hopman maakte samen met Daan Remmerts de Vries het Prentenboek van de Kinderboekenweek, ’Stimmy of Het oerwoud in de stad’. „Ik geloof niet dat kinderen zoveel beter kunnen kijken dan volwassenen, maar ze kijken natuurlijk wel anders. Kinderen zijn visueler ingesteld, omdat ze beeld eerder kunnen lezen dan woorden. Een kind van twee zegt ’appel’ als je hem een plaatje van een appel laat zien. Dat verklaart waarschijnlijk waarom ze gericht zijn op herkenbare details van een tekening. Ze zoeken naar iets wat ze kennen.”

„Ik lees op dit moment de boekjes over Muis van Lucy Cousins voor aan twee peuters. Als Muis een taart gaat bakken, vinden ze het geweldig om op de tekening te speuren naar wat ze daar allemaal voor gebruikt: eieren, boter, bakvorm. In mijn eigen tekeningen houd ik ook wel een beetje rekening met die herkenbaarheid. Een kind moet een auto herkennen in de auto die ik teken. En in de stoet honden in ’Stimmy’ lopen niet voor niets allerlei soorten door elkaar. Ik vind het leuk als kinderen hun eigen hondje of dat van de buurvrouw er tussen zien lopen.”

„Daarnaast bekijken kinderen prentenboeken onbevangen, niet gehinderd door kennis over kunst. Het zijn hun eerste musea, zou je kunnen zeggen. Als kind was ik dol op Rien Poortvliet en Anton Pieck. Als ik dat nu zou zeggen, gaat mijn kop er bijna af. Dat werk verveelt me nu ook wel een beetje, maar ik snap nog heel goed wat me er vroeger zo in aantrok. Volwassenen zijn meer bezig met of ze iets mooi vinden, met techniek, met smaak. Ze hebben zoveel beelden gezien dat ze selectief hebben leren kijken. Beeld krijgt daardoor vanzelf een andere functie. Je duikt er niet meer in, maar bladert er vluchtig overheen of bekijkt het kritisch. In de literatuur neemt de taal na verloop van tijd bovendien zoveel ruimte in dat illustraties er uiteindelijk helaas weinig meer toe doen. ”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden