Het zijn gouden tijden voor ASML

Omzet en winst flink in de plus

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

ASML, met afstand 's werelds grootste producent van grote machines die chips maken, blijft maar groeien. Voor het eerst in zijn bestaan kwam het aantal werknemers (inclusief tijdelijke arbeidskrachten en gemeten in voltijdsbanen) van het bedrijf uit Veldhoven boven de 14.000 uit. De omzet en de winst in het eerste kwartaal waren beduidend hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar.

ASML verkocht in het eerste kwart van 2014 39 nieuwe machines en acht tweedehandsmachines. De gemiddelde prijs van een machine bedroeg 26,5 miljoen euro. Zoals gebruikelijk gingen de meeste richting Zuid-Korea, Taiwan en de VS. Daar huizen grote klanten als Samsung, TSMC en Intel. Ook China en Japan namen een flink deel van de afzet voor hun rekening.

De 47 machines leverden ASML een omzet van ruim 1,2 miljard euro op. Daarbij verdiende het bedrijf ook nog 400 miljoen met serviceverlening en onderhoud. In totaal kwam de omzet uit op 1,65 miljard euro. Een soortgelijke omzet verwacht ASML-topman Peter Wennink ook in het tweede kwartaal. Als ASML dat volhoudt, wordt 2015 wat omzet betreft het beste jaar in de bedrijfsgeschiedenis. Datzelfde zou kunnen gaan gelden voor de winst die het bedrijf maakt. In de eerste drie maanden bedroeg die 403 miljoen euro, tegen 249 miljoen een jaar geleden.

De ontwikkeling van een nieuwe generatie machines (in jargon: EUV, extreem ultraviolet) verloopt volgens Wennink voorspoedig. Met de nieuwe technologie hoopt ASML zijn voorsprong op de concurrentie (voor zover nog aanwezig) nog verder uit te breiden. De eerste EUV-machines zijn al verkocht, al wordt aan de ontwikkeling nog volop gewerkt. Die ontwikkeling kost veel geld: ASML gaf het afgelopen kwartaal 265 miljoen uit aan research en ontwikkeling. De aandeelhouder wordt bij dat alles niet vergeten. Het dividend is verhoogd en ASML koopt in twee jaar tijd voor circa 1 miljard euro aan eigen aandelen in.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden