Het zelfvertrouwen is terug

Christen-democraten zien juichend dat zij met VVD strijden om titel grootste partij

CDA

Het CDA juicht. De partij lijkt een lichte winst te boeken. De christendemocraten zouden volgens de eerste uitslag in de Eerste Kamer een beetje stijgen. Iedere keer een beetje meer stemmen, zo klimmen wij uit het dal waarin de partij twee jaar geleden terechtkwam, zo viel gisteravond te beluisteren bij de christen-democraten.

Alhoewel het CDA niet terug is op het oude niveau, want vier jaar geleden zakte de partij van 21 naar 11 zetels, zien de christen-democraten de lichte winst als een enorme opsteker. Het CDA was gisteravond, gemeten in percentage van de stemmen, in de race met de VVD om de grootste partij van Nederland te worden. "De vlag van het CDA wappert weer in veel provincies", zei partijleider Sybrand Buma.

De fractievoorzitter in de senaat, Elco Brinkman, reageerde ook in het Haagse café Pavlov waar het CDA gisteravond bijeen was: "We zijn er nog steeds." Kamerlid Mona Keijzer: "De kiezer heeft ons gewaardeerd."

Het CDA heeft de afgelopen jaren fel oppositie gevoerd tegen het kabinet en organiseerde de afgelopen maanden een stevige verkiezingscampagne. De strijd om de kiezer begon al met het aantreden van twee bekende Kamerleden die de lijst gingen aanvoeren. Vanuit de provincie werden Eddy van Hijum (Overijssel) en Sander de Rouwe (Friesland) gevraagd om kopman te zijn, maar het kwam de partij ook landelijk goed uit. Een goede uitslag voor het CDA betekent namelijk ook een stevige positie in de Eerste Kamer. Nu de coalitie daar, samen met de bevriende oppositiepartijen, de meerderheid kwijt lijkt te raken, komt het CDA net als GroenLinks in een comfortabele machtspositie.

Niet voor niets kreeg het CDA de afgelopen weken geregeld het verwijt, van met name premier Mark Rutte, dat de partij een 'verantwoordelijkheidsvakantie' heeft opgenomen. De christen-democraten werden opgeroepen samen te werken. CDA-leider Buma reageerde stoïcijns: "Het roer moet om."

De uitslag is voor Keijzer geen reden om de koers bij te stellen: "Het is heel goed dat het CDA weer overeind staat. Net als tot nu toe zullen wij goede voorstellen steunen en wijzen wij slechte plannen af. Wij willen graag het beleid van het kabinet ombuigen." Ook Brinkman hield de boot af: "Het kabinet is aan zet. Als ze een voorstel hebben, horen wij het wel."

De voorzitter van jongerenorganisatie CDJA, Julius Terpstra, vindt echter dat de partij na deze uitslag meer verantwoordelijkheid moet nemen. "We mogen iets nadrukkelijker kijken naar waar we zaken kunnen doen met het kabinet. Sybrand Buma moet concrete eisen formuleren op belangrijke onderwerpen, zoals het nieuwe belastingstelsel. Dan sluit je inderdaad een compromis, zodat je mee kunt doen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden