'Het zand moet de kans krijgen te stuiven'

Zo'n veertig jaar geleden, tegelijk met de aanleg van industrie- en havengebied Europoort, is bij Hoek van Holland 19 miljoen kuub zand opgespoten. De gemeente Rotterdam draagt deze Van Dixhoorndriehoek vandaag over aan het Zuid-Hollands Landschap.

Het zand komt uit de Nieuwe Waterweg, die als vaarroute op diepte moest blijven. Ingenieur J. van Dixhoorn, de latere directeur-generaal van Rijkswaterstaat, besloot het zand achter de Noordpier bij Hoek van Holland in zee te spuiten om de kust te versterken. Zo ontstond een driehoekig gebied van zo'n 150 hectare. Het is een van de jongste stukjes Hoek van Holland. Het is begroeid met zeldzame planten als parnassia en groene kustorchis. Ook trekt het natuurgebiedje vos, rugstreeppad, nachtegaal, roodborst, tapuit en veldleeuwerik.

Eline Decker, woordvoerder van Het Zuid-Hollands Landschap legt uit waarom de driehoek van beheerder verandert: "Wij maken het gebied klaar voor de recreant en helpen de natuur een handje. Er is al zo weinig in deze omgeving."

Aan de ene kant zijn er de begroeide zandbergen, aan de overkant hoesten fabriekspijpen dikke pluimen rook uit. De duinen zijn open voor bezoekers, maar wandelpaden zijn overwoekerd met duindoorns en bijna onbegaanbaar. Decker: "Openheid is juist belangrijk hier. Het zand moet de kans krijgen te stuiven."

De grote hoeveelheid duindoorn is niet alleen voor mensen een probleem. De zeldzame bloemen en planten kunnen niet op tegen de dichte deken van struiken. Om de natuurkwaliteit te verbeteren is de Van Dixhoorndriehoek in 2011 aangewezen als Natura 2000-gebied, het Europese netwerk voor beschermde natuurgebieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden