Het zal zwaar worden morgen

interview | Nabestaanden MH17 kijken uit naar rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. 'Wat is er precies gebeurd?'

Genoegdoening voor de nabestaanden, dat is waarop hij hoopt. Het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, dat morgen openbaar wordt, kan daaraan bijdragen. Maar uiteindelijk moeten de daders voor de rechter komen. "Het recht zal zegevieren. Ja, daar heb ik wel vertrouwen in. Ook al zal het waarschijnlijk jaren duren."

Dennis Schouten (40) verloor bij de vliegramp met de MH17 zijn zwager - een 'steunpilaar van de familie' - en diens vriendin. Hij is ook bestuurslid van de Stichting Vliegramp MH17, bij wie nabestaanden van 157 van de 196 Nederlandse slachtoffers zich hebben gemeld plus nog eens familie en vrienden van 41 buitenlandse slachtoffers.

De nabestaanden horen morgenochtend als eerste welke bevindingen de Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft gedaan. Ze zullen onder meer een reconstructie te zien krijgen van een deel van de vlucht - "dat gaat me raken, ja", zegt Schouten - en ook zal verteld worden of de inzittenden van het toestel iets hebben meegekregen van de ramp, voordat ze overleden.

"Wil ik dat weten?" Schouten is even stil. "Hm. Ja en nee. Misschien. Voor dat stukje heb ik me tot nu toe altijd proberen af te sluiten. Dat komt heel dichtbij. Het is al erg genoeg."

We willen vooral weten wat er is gebeurd, zegt hij over de wens van de nabestaanden. "Niet alleen met welk wapensysteem er geschoten is - dat is wel duidelijk - maar ook wat de omstandigheden waren. Waarom werd er nog boven dat gebied gevlogen, wat was daarover bekend, wie nam de beslissingen? Ook om herhaling te voorkomen: zoiets mag nóóit meer gebeuren."

Schouten, in het dagelijks leven zelfstandig ondernemer, heeft het afgelopen jaar vele uren van zijn tijd besteed aan de stichting. "Mij persoonlijk heeft dat geholpen met de verwerking. Ik kom weleens thuis met hoofdpijn na een vergadering, je neemt veel mee naar huis, soms moet je dan even rust nemen. Maar het heeft me ook goed gedaan om er zo mee bezig te zijn. En het doet ook goed om iets voor anderen te betekenen."

Het zal zwaar worden morgen, weet Schouten. Hij zal zijn eigen gevoelens hebben en tegelijk is hij via de stichting ook vertegenwoordiger van anderen, ieder met z'n eigen emoties. "Sommigen zijn kwaad, sommigen verdrietig, sommigen willen er niets mee te maken hebben. Wij hebben onze dierbaren vrij snel teruggekregen, wij hebben snel afscheid kunnen nemen. Maar er zijn er ook die alleen maar kleine stukjes hebben kunnen begraven of cremeren, of zelfs nog niets. Dat maakt natuurlijk veel uit."

Schouten houdt er de hele dinsdag voor vrij. En ook de dagen en weken daarna zullen voor hem deels met de naweeën van de ramp gevuld zijn, met gesprekken over de implicaties van het onderzoeksrapport. Hij zal om de tafel zitten met de overheid, met advocaten, met Malaysia Airlines, hij zal de pers te woord staan.

"Maar woensdagmiddag zet ik mijn telefoon uit. Dan viert mijn dochtertje haar verjaardag. Ze wordt vijf. Die middag is voor háár."

Ook Nederlandse bewindslieden vervolgd?

Nabestaanden van een Australische slachtoffer van de ramp met vlucht MH17 hebben het Internationaal Strafhof in den Haag verzocht om naast de daders en medeplichtigen ook oud-minister Opstelten en oud-staatssecretaris Teeven (beide van justitie) te vervolgen. Ook anderen die hebben gefaald bij het beschermen van vliegtuigpassagiers moeten worden berecht, vinden de ouders van Fatima Dyczynski.

De Nederlandse Stichting Vliegramp MH17 is nog niet zo ver, zegt bestuurslid Dennis Schouten. "We hebben regelmatig overleg met advocaten. We wachten eerst het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid maar eens af, en ook het justitieel onderzoek loopt nog. Zolang we niet alle feiten kennen, kunnen we niet zeggen welke route we gaan volgen."

Het Internationaal Strafhof heeft de ontvangst van het Australische verzoek bevestigd en beslist later of er een onderzoek wordt geopend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden