'Het zal lastig worden. Want we doen al zoveel'

Je CO2-uitstoot met tien procent per jaar verminderen. Dat is het doel van klimaatcampagne 10:10. Deze week: daltonschool Helen Parkhurst in Almere.

De verwarming staat niet hoger dan achttien graden, leerlingen gaan op een groene maatschappelijke stage en er zijn speciaal geschreven lesmodules over duurzaamheid en klimaat. Het is duidelijk dat het milieu op daltonschool Helen Parkhurst een belangrijke plaats inneemt. Enthousiast over het besparen van energie schreef de school zich daarom in voor 10:10. Alleen is onduidelijk wie, wat, wanneer gaat doen.

Zo weten verschillende leraren nog niets van de inschrijving, ondanks een mailtje dat ze daarover kregen. Wel weten ze dat duurzaamheid een belangrijk thema is op de school en dat er van alles wordt gedaan. „Het is ook niet gemakkelijk om op een school met tweeduizend leerlingen en tweehonderd leraren alle acties bij iedereen onder de aandacht te brengen”, vertelt Walter van der Heijdt, leraar natuur- en scheikunde en coördinator mens en natuur van de onderbouw.

„Ik had nog niets over de 10:10 klimaatcampagne gehoord. We moeten dus dit jaar nog eens tien procent CO2 besparen? Phoe, dat wordt lastig. We doen al zoveel.” Onder leiding van docent Horst van Woersem groeide op de school jaren geleden de aandacht voor het milieu. Een duurzame school was zijn droom. De docent overleed in 2007, maar Helen Parkhurst blijft zich voor zijn ideeën inzetten.

Naast de deelname aan de klimaatcampagne, werkt de school bijvoorbeeld met het Eco-Schools programma. Dat is een methode die ervoor zorgt dat duurzaamheid een vaste plek krijgt in het onderwijs en het niet alleen bij een themaweek blijft. Zo krijgen de leerlingen les over afvalscheiding en wordt gekeken naar energiebesparing in het gebouw.

Een groep enthousiaste leerlingen vormde lange tijd een milieugroep. Die ligt nu een beetje stil, maar wordt binnenkort weer opgestart. De oude groep regelde onder andere een gescheiden afvalinzameling, aanleg en onderhoud van een heemtuin achter de school, een buitenlokaal in de schooltuin en bomen op het schoolplein.

Ook zorgden ze voor twee windmolens op het dak. „Alleen een motortje moest de molens draaiende houden. Niet zo milieuvriendelijk. Maar dat is vorig jaar opgelost”, glimlacht Van der Heijdt. Om nog meer energie te besparen komen de schoonmakers ook eerder het gebouw schoonmaken, zodat ’s avonds het licht niet hoeft te branden.

De aandacht voor duurzaamheid is kortom groot, al is dat niet altijd even gemakkelijk. Het was zoeken wie van welke afdeling Helen Parkhurst voor de klimaatcampagne had ingeschreven.

Dat de school een duurzame school is, moet vanaf volgend schooljaar duidelijker zichtbaar worden. Van der Heijdt: „Je ziet het nu niet als je van buiten naar de school kijkt.” Een te bouwen duurzaam tuinpaviljoen zal daarbij helpen. Daar zijn enthousiaste leerlingen en een leraar mee bezig. Het paviljoen zal van gerecycled materiaal worden gemaakt en krijgt zonnepanelen. Het bouwwerk gaat het Horstship heten, in nagedachtenis van leraar Van Woersem.

„We zijn er dus erg druk mee bezig. Als je leerlingen enthousiast hun uitstoot ziet uitrekenen, dan krijg je gewoon energie”, stelt Van der Heijdt. Zoveel zelfs dat, zo blijkt uiteindelijk, een docent de school onder de naam van een andere leraar inschreef bij de klimaatcampagne. Er is nog niet over maatregelen voor het besparen van tien procent CO2 nagedacht. Maar dat gaan de leraren wel doen, beloven ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden