Commentaar

Het wordt tijd dat verhuursites als Airbnb hun boeken opendoen

Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam.Beeld ANP

Minstens zesduizend Amsterdamse woningen worden permanent verhuurd aan toeristen, ondanks de eis van de hoofdstad dat dit maximaal zestig dagen per jaar mag gebeuren. Die cijfers zijn vermoedelijk nog een onderschatting van dit groeiende probleem in een stad waar al een nijpend tekort aan huurwoningen is. 

De plicht om de verhuur van het eigen huis te melden, wordt genegeerd door driekwart van de mensen die hun huis ter beschikking stellen via websites als Airbnb.

Data-analist Nico van Gog, die bijdroeg aan de nieuwe cijfers over illegale verhuur, denkt dat deze mensen iets te verbergen hebben. Dat valt nog te bezien, administratieve slordigheid is ook de Amsterdammer niet vreemd. Maar dat getal van minstens vijfduizend woningen die onttrokken worden aan het woningbestand, dat Van Gog met een Amerikaanse collega boven tafel wist te krijgen na een langlopende analyse van Airbnb-data, bevestigt wat al langer werd vermoed. Het sympathieke systeem van stadsbewoners die af en toe een toerist een authentiek verblijf gunnen in ruil voor een zakcentje, is ontspoord. Roofdieren verpesten het voor goedwillende amateurverhuurders. Striktere regelgeving is nodig.

De gemeente Amsterdam gaat vanaf januari de zaken strenger aanpakken. Wie verhuur niet meldt en daar toch op wordt betrapt, riskeert een boete van zesduizend euro’s. Een goede zaak, maar de gemeente kan het niet alleen en het is ook de vraag of de samenleving veel geld moet uittrekken zodat verdachte verhuuradressen een jaar lang gevolgd kunnen worden om vast te stellen of de norm van zestig dagen inderdaad wordt overschreden.

Inzicht

Het wordt tijd dat de verhuursites hun boeken opendoen. Marktleider Airbnb is al het verst, onder meer door op de eigen site het maximum van zestig dagen te hanteren. Maar de frauderende verhuurder is creatief en meldt zich bijvoorbeeld met verschillende namen aan, of stapt over op concurrerende sites die zich nog minder gelegen laten liggen aan de Amsterdamse woningnood. Sites die allemaal weliswaar een symbolisch bedrag aan toeristenbelasting betalen, maar geen inzicht geven in hun werkelijke omzet.

Alle verhuursites zullen dat moeten gaan doen, en ook actief meewerken aan handhaving van de limiet van zestig dagen - die al behoorlijk ruim te noemen is. De privacy van verhuurders, waar ze steeds mee aankomen als argument, kent grenzen. Zijn ze niet bereid tot een dergelijke vorm van maatschappelijk ondernemen, dan moet een verbod op verhuur via sites als Airbnb nadrukkelijk worden overwogen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook: Duizenden huizen in Amsterdam zijn blijvend bezet door toeristen

Lees hier meer commentaren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden