Review

Het wordt prachtig mooi in Ypenburg

Voor kunst en cultuur moeten bewoners van prille nieuwbouwwijken meestal naar 'de stad'. Maar in de vinex-locatie Ypenburg bij Den Haag wordt dat omgedraaid. Daar komen kunstenaars naar de wijk toe om voor en met de bewoners hun ideeën zichtbaar te maken in kunstprojecten, educatieve activiteiten, publicaties, lezingen, tentoonstellingen en nog veel meer.

De Artotheek Den Haag is de motor achter dit initiatief. De kunstuitleen heeft zelfs een huis in Ypenburg gekocht, van waaruit alle activiteiten worden georganiseerd. Het 'kunsthuis' zal ook fungeren als woon- en werkruimte voor kunstenaars. Kunsthuis '7X11', genoemd naar het bouwnummer, is onderdeel van een rijtje woningen aan het Patrijsplantsoen, maar door zijn hoogte (vijf verdiepingen) steekt het als een baken boven de rest van de bebouwing uit. Het huis, ontworpen door architectenbureau Diener & Diener uit Bazel, wordt ook wel de 'burgemeesterswoning' genoemd, omdat het door de extra etages ideaal is voor een bewoner die werk en privé wil combineren.

Directeur Michiel Morel van de Haagse artotheek is enthousiast over de mogelijkheden van het huis, maar erkent dat de aankoop vragen kan oproepen. ,,Het is ook niet gebruikelijk wat we hebben gedaan. Maar het is een waardevaste investering. Mocht het kunsthuis geen succes worden, dan verkopen we het weer.''

De keuze om in de wijk zelf te gaan zitten, is niet alleen ingegeven door de behoefte aan een filiaal, vertelt Morel. De kunstuitleen is ook maar een klein onderdeel van alle activiteiten die de artotheek in en rond het kunsthuis wil organiseren. Morel: ,,Ook in Den Haag doen we al veel meer naast het uitlenen van kunst. We maken exposities en doen aan kunsteducatie in het onderwijs. De beeldende kunst is volop in beweging. Kunstenaars zitten niet meer uitsluitend in het atelier. Op die ontwikkeling willen wij inhaken door de kunstenaars ook een platform te bieden dichtbij het publiek. Ypenburg is aantrekkelijk omdat het dichtbij Den Haag ligt en qua architectuur ook een interessante wijk is.'' Op het voormalige vliegveldterrein moeten in 2009 12000 woningen staan. Ongeveer 5000 zijn er nu gebouwd.

De twee bovenste verdiepingen van het kunsthuis worden inmiddels bewoond door kunstenaar Theo Jansen en zijn gezin. Hij mag er drie jaar wonen. Jansen, die zich sinds 1990 bezighoudt met het ontwikkelen van grote, bewegende strandbeesten, gaat in opdracht van de kunstcommissie Ypenburg het strandbeest 'Animaris Conchylium' ontwikkelen. Op een geluidswal langs de A13, aan de rand van Ypenburg, heeft hij een laboratorium ingericht in een bouwkeet. Maandelijks houdt hij daar een open dag. Ook gaat hij in het kunsthuis lezingen geven over zijn project en workshops houden voor scholieren. Eerst werd er wat argwanend gereageerd op 'die vreemde man, daar bovenop de heuvel'. Maar inmiddels krijgt hij steeds meer aanloop. ,,Ik hoop dat mijn aanwezigheid gaat doorwerken in de wijk en mensen zich realiseren dat niet alles in het teken staat van economisch rendement. Ik wil hen graag in contact brengen met die andere wereld.''

Ook elders in de wijk zijn al sporen zichtbaar van kunstenaars. Milou van Ham laat op muren en viaducten levensgrote woorden in het beton hakken die in combinatie met de omgeving allerlei associaties oproepen, zoals HEMELSBLAUW, VERLANGEN, BLOEDROOD, WATER. Martijn Engelbregt zet de komende weken een enquête uit onder 2500 Ypenburgers met vragen over hun kunstbeleving. Twintig bewoners zullen op grond van hun antwoorden worden gekoppeld aan beeldende kunstenaars, die een kunstwerk voor hen zullen maken.

In het kunsthuis komen tentoonstellingen van onder meer Judith de Bruin, die bij Ypenburgse gezinnen thuis verbleef en jeugdfoto's reconstrueerde. Mieke Gresnigt maakte een boekje over de wijk en de bewoners: Het wordt prachtig mooi in Ypenburg. Vanaf oktober woont kunstenaar Hans Eikelboom drie maanden in '7X11' om er onderzoek te doen naar de architectuur van Ypenburg.

Michiel Morel: ,,We hebben echt het gevoel hier een missie te hebben, in een wijk nog zonder sociale structuur, maar wel bevolkt met nieuwkomers vol voornemens om er het beste van te maken. Door te zorgen voor een continue stroom van activiteiten, hopen we dat hier een wijk ontstaat die gevoelig wordt voor uitingen van beeldende kunst.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden