Het wordt iets kouder

Na juli is ook september uitgegroeid tot de warmste nazomermaand aller tijden. Het voorlopig maandgemiddelde bedraagt in De Bilt 17,9º. Deze waarde komt min of meer overeen met de normale waarde voor Toulouse, namelijk 18,1º. Het langjarig gemiddelde voor De Bilt is 14,2º. De warmste september in een reeks vanaf 1706 was die van 1999 met gemiddeld 17,4º. Terwijl ons klimaat verfranst, vernederlandst het klimaat in het zuiden van Scandinavië. De Noorse weerdienst berichtte dat Oslo een voorlopig maandgemiddelde heeft van 15,1 tegen normaal 10,8º. In een reeks vanaf 1867 was ook daar 1999 koploper met gemiddeld 14,2º. Alleen in Lapland viel de verzachting mee, omdat het vanaf half september dikwijls tot vorst kwam. Zo bedroeg de gemiddelde temperatuur van 20 tot 29 september in het Noorse Kautokeino slechts 0,2º en lag er gisterochtend in het Zweedse Murjek 12 centimeter sneeuw. Behalve warm was september in ons land ook zeer droog. Tot gisteren viel er gemiddeld over het land 15 tegen normaal 75 mm. Voor het laatst was september droger in 1977 met gemiddeld 13 mm.

Met oktober op de kalender gaat de heersende luchtdrukverdeling op de schop. Een omvangrijke oceaandepressie trekt de komende dagen naar de Britse eilanden en het Noordzeegebied, medio volgende week beweegt het lagedrukgebied zich naar het noorden van Europa. Dit scenario heeft tot gevolg dat de neerslagkansen voorlopig vrij groot zullen zijn en met name na het weekeinde levert het kwik zowel ’s nachts als overdag enkele graden in. Zoals het zich nu laat aanzien komt de middagtemperatuur medio volgende week uit op 16-17º. Dat is nog steeds aan de ’warme kant’, want de normale waarde voor de eerste helft van oktober bedraagt circa 15º.

Onder invloed van een koufront en enkele (hoogte)storingen komt het vandaag tot plaatselijk regen of buien. De kans op nattigheid is het grootst in het westen en noorden van het land. De temperatuur loopt op naar maximaal 19-20º en het waait overwegend matig en aan zee vrij krachtig uit het zuiden tot zuidwesten. Zondag zijn de buienkansen groot, de zon laat zich niet of nauwelijks zien en vrijwel nergens wordt het warmer dan circa 18-19º. Verder waait het matig en aan zee vrij krachtig tot krachtig uit het zuidwesten.

Gisteren was het opnieuw fijn nazomerweer met in De Bilt de 25ste, in Westdorpe de 28ste warme dag. Beide zijn records: Westdorpe is landelijk, want het zijn er nooit meer dan 26 geweest (1959 en 1999).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden