Het wordt hoe dan ook voller in de stal

Al langer trend naar grotere veestapels

De komende jaren wordt het drukker in de Nederlandse koeienstallen. Met de afschaffing van het melkquotum, vandaag, willen veel boeren groeien. Wat zijn de gevolgen van de nieuwe situatie voor de Nederlandse melkveehouder?

De doorsnee melkboer in Nederland heeft gemiddeld 85 koeien in zijn stal rondlopen. De verwachting is dat er daar tussen nu en 2020 zo'n vijftien bij komen. Maar die stijging is niet alleen toe te schrijven aan de afschaffing van het melkquotum, zegt Geert van der Peet, die onderzoeker is aan de Universiteit van Wageningen.

"De trend dat koeienstallen groter worden, is al veel langer aan de gang. Al sinds de jaren vijftig zien we dat stallen in omvang toenemen. Aan de onderkant vallen de kleinere boeren juist weg. Het is interessant om te zien wat er gaat gebeuren nu het melkquotum wordt afgeschaft. We merken in elk geval dat veel Nederlandse boeren wel de ambitie hebben om uit te breiden."

Staatssecretaris Dijksma van economische zaken wil dat boeren die nieuwe koeien aanschaffen extra grond kopen. Om te voorkomen dat de dieren nooit meer buiten komen en om mestophopingen tegen te gaan. Veel boeren kunnen of willen daar niet aan voldoen. "Ik ben erg benieuwd wat er nu gaat gebeuren. Het melkquotum wordt eigenlijk vervangen door het mestquotum. De maatregelen van Dijksma zullen de groei waarschijnlijk wel iets afremmen."

In andere Europese landen gelden die beperkingen niet. Toch zullen de gevolgen voor Nederlandse boeren beperkt blijven, voorspelt Van der Peets collega Alfons Beltman. "Er zijn maar een paar landen binnen de Europese Unie die hun quotum 'vol melkten'. Behalve Nederland zijn dat België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Ierland. Binnen die landen zullen er dus wel wat kleine verschuivingen plaatsvinden, maar verder zal het reuze meevallen. Ierland is nog het meest ambitieus nu het quotum is afgeschaft. Daar is ook relatief veel ruimte. Ierland verwacht zelf een groei van vijftig procent, terwijl Nederland rekent op een groei van twintig procent.

"Ik geloof ook niet dat Europa hoeft te concurreren met de Verenigde Staten. De Amerikanen zijn niet zo op export gericht. Ze produceren vooral voor hun eigen markt. Al krijgen ze nu ook langzaam door dat er in landen als China en India veel geld te verdienen valt met zuivelproducten. Aziatische landen bepalen voor een groot deel de vraag naar zuivel. Als het gaat om concurrentie hebben we misschien nog wel het meest te vrezen van landen als Uruguay en Chili. In die landen kan men een stuk goedkoper produceren."

Nederlandse boeren hoeven de nieuwe situatie niet te vrezen, meent Van der Peet. "De Nederlandse kwaliteit van zowel de zuivel als de zuivelverwerkende industrie is hoog. Er is ook veel geïnvesteerd de laatste jaren. Nederland is voorloper op het gebied van kaas en melkpoeder. In China is men gek op de babymelk uit Nederland.

"Nederlandse melk heeft ook een uitstekend imago. Wat daarbij helpt, is dat onze koeien relatief vaak buiten lopen. Weidegang is iets typisch Nederlands. De Nederlandse boer is fanatiek. Zolang hij zich blijft onderscheiden, hoeft hij zich geen zorgen te maken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden