'Het wordt een soort kind van je, zo'n schip'

Kotters zijn snelle houten zeilschepen met één mast, die vroeger vooral werden gebruikt in de visserij. Van deze kotters varen er in Nederland nog vijf- à zeshonderd.

Een daarvan, in 1932 gebouwd in Denemarken, is eigendom van Cor Bolt (63). Bolt kocht hem zo'n twintig jaar geleden voor weinig geld. "Maar als ik nu alle bankafschriften naast elkaar leg - dat doe ik maar niet, hoor - dan had ik misschien beter een nieuw jachtje kunnen kopen."

In de loop der tijd heeft hij het schip volledig gerestaureerd en omdat het van hout is, vergt het veel onderhoud. Veel doet hij zelf, voor het echte vakwerk vaart hij naar een werf in Spakenburg. "Klaar is het nooit, maar ik ben nu zover dat ik complimenten krijg voor hoe hij eruit ziet. Daarom kan ik er nu ook mee naar Sail."

Een dag heeft 24 uur en Bolt heeft werk waarbij hij veel zit, dus als hij daarmee klaar is, kan hij best de 'tweede accu' aanzetten, zoals hij het zelf zegt.

"Liefde voor het schip, dat is het. Het zit in de genen, denk ik. Mijn vader was visser, ikzelf ook een tijdje. En 't wordt toch een soort kind van je, zo'n schip. Je wilt het verzorgen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden