null Beeld

Plein 2Foute grappen

Het woord ‘vrouw’ betekent glad ijs in een Kamerdebat

Kamervoorzitter Khadija Arib bedrijft weer topsport deze weken, met de begrotingsdebatten van de verschillende ministeries. Het liefst leidt ze die zo veel mogelijk zelf. Ook als dat betekent dat ze na het onder­wijsdebat (boze leraren op de ­tribune) van acht uur en een korte pauze, meteen door moet met het defensiedebat (een beschadigde minister). Al had Arib voor het langste begrotingsdebat van allemaal, over de zorg, dit keer een van de vicevoorzitters de ­hamer gegeven. Martin Bosma, Kamerlid van de PVV, leidde het zestien uur lang met zichtbaar plezier.

Kamervoorzitter Khadija Arib. Beeld ANP
Kamervoorzitter Khadija Arib.Beeld ANP

Arib blijft tijdens zulke mega­debatten niet alleen scherp letten op de procedures, maar voedt de Kamerleden meteen een beetje op. Ze tolereert geen seksistische grapjes. Een Kamerlid dat een iets te flauwe opmerking maakt over vrouwen zal direct ervaren dat de Kamervoorzitter op dat punt de gelijke rechten in het parlement streng bewaakt.

Mild was ze nog voor Eppo Bruins, Kamerlid van de ChristenUnie, die het in het onderwijsdebat wilde hebben over het ­financiële gat in de begroting, daar achtergelaten door de vorige minister, PvdA’er Jet Bussemaker. “Gekscherend noemen we het in de wandelgangen weleens ‘het gat van Jet’, maar dat is niet zo netjes”, zei Bruins. Kamervoorzitter Arib greep direct in: dat was niet zo netjes inderdaad. “Meneer Bruins, u bent van de ChristenUnie.”

Kijvende wijven

Dat er met Arib niet te spotten valt, zal vooral CDA-Kamerlid Chris van Dam zich nog lang heugen. Hij had een grap gemaakt over Arib zelf. De CDA’er zat dit voorjaar te luisteren naar een hoogoplopende woordenstrijd over procedures, een discussie tussen Arib en GroenLinks-­Kamerlid Kathalijne Buitenweg. Van Dam dacht de spanning weg te nemen: “Voorzitter. Ik heb lang geleden afgeleerd dat als twee vrouwen van mening verschillen, ik als man ...”

Top 3 foute grappen over vrouwen

1. Premier Rutte (2017)

2. Raymond de Roon, PVV (2019)

3. Chris van Dam, CDA (2019)

Verder kwam hij niet, wegens afkeurende geluiden uit de bankjes. Zulke grappen liggen gevoelig, want veel Kamerleden herinneren zich hoe nog maar kort ­geleden vrouwelijke parlemen­tariërs in de wandelgangen spottend ‘kijvende wijven’ werden ­genoemd als ze in politieke botsingen belandden.

Arib eiste dat Van Dam excuses maakte: “Hoezo twee vrouwen? Hoe vaak heb ik met u een discussie of met de heer Azarkan? Wat is dit voor een opmerking? Neem die terug!”

Premier Mark Rutte doet tegenwoordig ook mee aan het be­strijden van seksistische op­merkingen. Hij schoot uit zijn slof toen PVV-Kamerlid Raymond de Roon in april drie Duitse en Nederlandse ministers van defensie (toevallig allemaal vrouwen) ‘een dameskransje’ noemde. “Is dat niet een beetje seksistisch? Pff ...”, trok de premier een vies gezicht. “Ik ben echt niet de eerste die iets zal roepen over seksisme, maar dit? Ik ben trots dat de ministerspost van defensie overal ter wereld door vrouwen wordt ingevuld en dat meisjes kanselier van Duitsland kunnen worden of voorzitter van de Tweede Kamer.”

Onaantrekkelijk

Dat compliment aan Arib was misschien een goedmakertje voor die keer dat Rutte zelf in de fout was gegaan, net nadat zijn huidige kabinet aantrad. In een debat met Geert Wilders sneerde hij dat de PVV’er zich gedroeg als “een vrouw die eigenlijk helemaal niet bemind wil worden en daarom zichzelf zo onaantrekkelijk mogelijk voordoet.’’ Minzaam keek Kamervoorzitter Arib hem aan, sprekend namens haar seksegenoten: “Hoe weet u dat, van vrouwen?!” Sindsdien weet de premier: het woord ‘vrouw’ is glad ijs in een Kamerdebat.

Lees ook:

Dossier Plein 2

Alle eerdere afleveringen van onze parlementaire rubriek zijn hier te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden