Het woord is uiteraard aan de leden van de FNV, maar laat het Heerts worden

De leden van vakcentrale FNV kiezen een nieuwe voorzitter. Het moet gek lopen wil dat niet Ton Heerts worden. Een voorzitter die zo veel krediet heeft bij werkgevers en kabinet, laat je niet lopen.

De liefde die ondernemend Nederland en de blauw-rode coalitie voor hem koesteren, maakt Heerts misschien verdacht in de ogen van de radicalere vleugel van de FNV.

Tegenkandidaat Corrie van Brenk, de voorzitter van ambtenarenbond Abvakabo, had niet voor niets haar bedenkingen tegen het sociaal akkoord dat Heerts sloot. En Van Brenk weigerde in te stemmen met het zorgakkoord dat daarop volgde. Heerts voert, in haar ogen, een koers die misschien goed is voor de polder, maar niet voor de FNV-leden wier banen op de tocht staan.

Het is echter de vraag of de FNV-leden gediend zijn met de hakken die Van Berken in het zand zet. Die houding heeft in de zorg ditmaal niet gewerkt. Het verzet van Van Brenk tegen banenverlies in de thuiszorg bracht de FNV in buitenspelpositie; er kwam toch een zorg-akkoord, mét de handtekeningen van de andere vakorganisaties.

We zitten in een lange periode van economische neergang, met aan de horizon hooguit bescheiden economische groei. De arbeidsmarkt zal uiteindelijk krap worden, maar voorlopig zijn er banenverlies en stijgende werkloosheid. Er moeten ingrijpende maatregelen worden genomen om de staatshuishouding op orde te krijgen.

En tegen die achtergrond lag op de vloer een kreupele FNV, gehavend door een interne strijd over het pensioenakkoord.

Het is eigenlijk een wonder dat de FNV weer is opgestaan, en vooral dat de vakcentrale van werkgevers en kabinet weer de ruimte heeft gekregen om zo'n centrale rol te spelen in de polder. Cruciale delen van het regeerakkoord werden in de prullenbak gegooid om de vakbeweging tegemoet te komen.

De persoon van Heerts is daarin een belangrijke factor geweest; hij heeft werkgeversvoorman Wientjes en premier Rutte meegekregen.

Gevolg is wel dat belangrijke hervormingen zijn uitgesteld en dat de rijksbegroting in mist is gehuld, maar daar gaat het nu niet om. Met Heerts en het sociaal akkoord is de FNV weer op de been gekomen. Voor de sociale verhoudingen en voor de economie is dat een goede zaak. Een radicale breuk met de lijn- Heerts zou niet goed zijn.

Maar het woord is uiteraard aan de leden van de FNV. En zoals Corrie van Brenk zelf heeft gezegd: dankzij haar kandidatuur hebben de leden in ieder geval iets te kiezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden