Het woord is nu aan de instromers uit Verenigde Staten

Het was gisteren een drukke dag voor Robert Eenhoorn. Eerst zijn team in de finale tegen Cuba coachen. Daarna een huldiging, gevolgd door zeven moeilijke gesprekken. En tot slot een serie vrolijke telefoontjes naar acht instromers.

Fred Troost

HAARLEM - Vrijdag, na het 5-0 verlies tegen Cuba, was het uitzicht op de eindstrijd nog danig vertroebeld. De ploeg zou hooguit na Cuba gedeeld tweede van het toernooi kunnen worden. Bij zo'n deelpositie zou de finaleplaats naar de winnaar van het onderlinge duel gaan. Italië, dat woensdag van Nederland won, had de beste papieren.

Maar zie, de Italianen lieten het zowel tegen Taiwan (6-1) als Japan (7-1) afweten. ,,Doorgestoken kaart'', riepen de altijd aanwezige aanhangers van samenzweringstheorieën, die zich op de Honkbalweek als kenners voordoen. ,,Die Italianen moesten zondag het vliegtuig van half zes halen. Die hadden niet eens tijd om de finale te spelen.''

Waarheid of fictie? De organisatie ontkende de geruchten, uiteraard. Maar conspiratieve gedachtevorming schijnt nu eenmaal bij de Honkbalweek te horen.

Hoe dan ook, over de wedstrijd waarin Nederland zich dan toch voor de finale plaatste, was iedere verdachtmaking buiten de orde. De Reno Astros bewezen een te hoog ingeschaald gezelschap voor de Honkbalweek te zijn. Zonder een indrukwekkende aanval, maar gretig profiterend van veel wijd gooiende pitchers en nogal wat veldfouten, speelde Nederland zich zaterdagavond naar een royale 6-0 zege. Exemplarisch voor de wedstrijd was dat Ralph Milliard slechts één hit sloeg, maar toch viermaal over de thuisplaat kwam: hij kreeg ook nog vier vrije lopen wegens wijd.

Een dag later won Nederland voor het eerst in de historie de finale (3-1 tegen Cuba) vooral dankzij het verdedigende spel, in casu het sterke werpen van Calvin Maduro, die tot beste pitcher van het toernooi werd uitgeroepen. Ook nu maakte de Nederlandse aanval minder indruk; slechts negen hits vertrokken van de knuppels.

,,Dit succes is goed voor het zelfvertrouwen'', vond Eenhoorn, die het belang van de winst niettemin relativeerde. ,,Het toernooi op de Spelen is van een hoger niveau, maar ook ons niveau gaat omhoog. We moeten nu de nieuwe jongens in onze tactiek inpassen.''

Vervolgens begon Eenhoorn zijn zondagavondklus van slecht-nieuwsgesprekken met spelers die niet meegaan naar Athene, een taak waarvoor hij vooraf al had aangegeven veel tijd uit te willen trekken. Eenhoorn is er de man niet naar zijn verantwoordelijkheden af te doen met een briefje of een terloopse mededeling, wat niet wegneemt dat de afvallers zich uiteraard een prettiger avond hadden gewenst.

Het is dan ook schlemielig dat Amerikaanse profs even worden ingevlogen om een olympisch toernooi -het summum van elke sportman- mee te pikken. Voor de pitchers Van Kampen en Kops, de infielders Duursma, Isenia en Sluijter en de buitenvelders Engelhardt en Romney zullen de Spelen niettemin hooguit een tv-spektakel zijn.

Eenhoorn inviteerde uit de States drie werpers: Ferenc Jongejan, Alexander Smit en Rick van den Hurk. De eerste twee zijn linkshandig. Jongejan deed al mee in Sydney, maar was lang geblesseerd. Ook Smit (18) speelde al in Oranje. De komst van Van den Hurk (19), verreweg de hardst gooiende werper, is nog onzeker; hij kampt met een blessure.

Als catcher komt Chairon Isenia, die al sinds de Spelen van 2000 deel uitmaakt van het Nederlands team en ook op de WK's van 2001 en 2003 speelde. Ook infielder Shurendell de Caster speelde al in Oranje: in 2003 op het EK en in het OKT. Nieuw is infielder Ivanon Coffie, die 23 Major League-wedstrijden speelde. Outfielders Eugene Kingsale heeft een nog fraaiere palmares, waarop 211 wedstrijden in de Major League met 134 hits en drie homeruns.

De onbekendste instromer is Wladimir Balentien (20). Zijn naam lekte al eerder uit. Omdat de bondscoach eerst de afvallers wilde inlichten, negeerde de teamstaf vastberaden alle door het Pim Mulierstadion rondzoemende speculaties, maar de site van de Wisconsin Timber Rattlers meldde vorige week al dat Balentien door de club was vrijgegeven om voor Nederland naar de Spelen te gaan.

Balentien maakt in de Verenigde Statensnel furore. De center speelt in het single A-team van de Seattle Mariners. Hij sloeg dit jaar al vijftien homeruns, heeft een slaggemiddelde van .277 (71 uit 256), liep 39 runs, sloeg 46 punten binnen en stal tien honken.

Zo'n speler wil Eenhoorn wel graag aan zijn team toevoegen. Dat hij nog nooit in Nederland is geweest, telt voor Eenhoorn niet. En ook niet voor Balentien: ,,Ik denk dat Nederland een mooi land is, maar dat onze stranden schoner zijn'', liet hij op de site weten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden