Het wonder van Lengede

Met eenzelfde soort capsule als in Chili werden de kompels gered. ( FOTO AFP) Beeld AFP
Met eenzelfde soort capsule als in Chili werden de kompels gered. ( FOTO AFP)Beeld AFP

Elf Duitse mijnwerkers werden in 1963 per capsule naar boven gehaald. Ook zij waren na een ramp vast komen te zitten, minder diep dan in Chili, minder langdurig, maar onder minstens zo traumatische omstandigheden.

In het tv-programma ’De Wereld Draait Door’ was deze week al een mini-opera over de redding van de mijnwerkers in Chili te zien. Niemand twijfelt er eigenlijk over dat er nog veel meer drama gemaakt zal worden over de gebeurtenissen rond de Zuid-Amerikaanse kompels: toneel, tv, film, noem maar op.

Na een onverwachte wending bij een mijnramp in Nedersaksen in 1963 ging het net zo. Het wonder van Lengede (tussen Hannover en Braunschweig) leidde tot twee speelfilms en tal van documentaires.

Het verhaal was er dan ook naar. Op 24 oktober 1963 begaf de bodem van een zuiveringsbekken bij het Nedersaksische plaatsje het, waardoor bijna een half miljoen kubieke meter modder en water de daaronder gelegen mijn instroomde. Op dat moment waren daar 128 mijnwerkers en één monteur aan het werk. Ze bleken niet allemaal reddeloos verloren: 79 wisten meteen te ontkomen aan de ondergrondse vloed. In de 23 uur erna kwamen er nog zeven boven.

Nadat op 1 november nog drie mijnwerkers levend waren aangetroffen in een luchtzak, dacht de directeur dat het geluk wel op was. Slechts onder druk van journalisten en vooral op aandringen van een optimistische houwer besloot hij nog een borinkje toe te staan. De houwer had gewezen op de ’Alter Mann’, een ondergrondse uitwijkplaats waar mogelijk nog mensen konden zitten.

Omdat niemand rekende op resultaat, werden veertig mijnwerkers al officieel doodverklaard: advertenties in de kranten werden besteld, rouwplechtigheden werden georganiseerd tot aan de muziek toe (een treurmars van Beethoven en het lied ’Ich hatt’ einen Kamerade’).

In de vroege ochtend voor de herdenking kreeg men bovengronds klopsignalen door van 58 meter lager. Daar bleken elf kompels nog te leven. Een behoorlijk aantal al in het zwart geklede vrouwen was plotseling weer weduwe af.

Het echte redden kostte tijd. De meeste apparatuur was op aandringen van de directeur al verdwenen. Het lot van de opgeslotenen kon al wel iets verlicht worden door lampen, eten en drinken naar beneden te sturen. Duisternis, honger en het drinken van het water waarin ook de lichamen van hun dode collega’s dreven, had van het verblijf tot dan toe een hel gemaakt. Maar de redding was nu nabij.

Drie dagen na de ontdekking van de elf kwam bondskanselier Ludwig Erhard per helikopter naar Lengede. Via de inmiddels tot stand gebrachte verbinding zocht hij contact met de mannen beneden. Bernard Wolter, leider van de opgesloten mijnwerkers, probeerde iedereen rondom hem tot kalmte te manen: „Wees stil, de bondskanselier is boven, Herr dr. Erhard, en hij wil met ons spreken.”

De anderen dachten dat Wolter last had gekregen van waanvoorstellingen. „Jij bent gek. Die komt niet naar ons.” Maar hij was het echt. Erhard besloot zijn conversatie met de mijnwerkersgroet Glück auf!, die eeuwen eerder was ontstaan in Saksen, en ook in de Nederlandse minstreek veelvuldig werd gebruikt, verwijzend naar de hoop op een goede terugkeer vanuit de ondergrondse gangen.

Een dag later was het zover. Met een capsule, die sterk leek op het object dat nu in Chili is gebruikt, werden ze weer naar het rijk der levenden getrokken. Net als deze week in Zuid-Amerika was de wereldpers uitgerukt om het sprookje te verslaan.

Een volledig happy end bleek het niet. De elf van Lengede droegen en dragen, voor zover ze nog niet zijn overleden, de 336 uur ondergronds nog altijd als een traumatische ervaring met zich mee.

En er bleven doden te betreuren. Van de 29 mannen die de ramp niet overleefden, werden er 28 gevonden. Drie van hen hadden – gezien hun baardgroei – waarschijnlijk nog een week of twee vergeefs op redding gewacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden