Het WK voetbal kon haast niet beter! Wel, dat vindt Beckenbauer dus onzin.

Over de meningen van Franz Beckenbauer raakt men in Duitsland niet gauw uitgepraat. Alle woorden die Kaiser Franz in het openbaar spreekt, doen qua gewicht niet onder voor die van de belangrijkste politici in de Bondsrepubliek. Zelfs wanneer Beckenbauer onzin ventileert, neemt men in Duitsland meestal de hoed af voor de huidige voorzitter van Bayern München.

Persoonlijk neem ik Franz Beckenbauer al jaren niet zo erg serieus meer. Hij was een groot speler, beslist, maar ook een voetballer die graag mooi weer speelde door de hulp in te roepen van waterdragers en dommekrachten, die hem – Kaiser Franz – uit de wind moesten houden. Georg Schwarzenbeck was in dat opzicht de bekendste. Schwarzenbeck zag er niet uit als een voetballer. Hij had de mimiek van Tommy Cooper en de wendbaarheid van een veteraan. Het enige wat hij als beperkte verdediger heel goed kon was een tegenstander voor de voeten lopen. Had hij eens de bal, dan wist-ie niet hoe gauw hij dat ding aan Beckenbauer moest afgeven. Georg sprak Franz in het veld nog net niet met u aan, maar veel scheelde het toch niet.

Franz Beckenbauer is al jaren een ouwe zeur. Hij heult met de sensatiepers van Bild en hij mag graag het woord spreken van de man uit de straat. Heel bont maakte hij het in de eerste helft van dit jaar in de richting van bondscoach Jürgen Klinsmann. Niets deugde volgens Franz aan Klinsmann. En toen Franz als kopstuk van de WK-organisatie te maken kreeg met de weigering van Klinsmann in Duitsland op een Fifa-bijeenkomst voor bondscoaches te verschijnen, was Franz zelfs woedend. Hij vond het een schande! Klinsmann was een sukkel, een waardeloze coach en bovendien had hij geen manieren. Hoe durfde hij het – de bakkerszoon die Duitsland moest coachen en gewoon in Amerika woonde – om Franz als Fifa-hotemetoot zo voor gek te zetten?! Niets van Klinsmann bleef heel. Bild spuwde vuur en Beckenbauer zei dat van het Duitse elftal onder de leiding van Klinsmann niets goeds was te verwachten! De Nationalmannschaft zou een drama worden.

Het liep dus even anders. Het elftal van Jürgen Klinsmann was zo’n beetje het aardigste Duitse elftal van de laatste twintig jaar. Dat vond het publiek, dat vond heel Duitsland en ineens vond Kaiser Franz dat dus ook. Franz had Klinsmann en zijn spelers toch maar mooi op scherp gezet..

Nogmaals, ik neem de meningen en uitspraken van Franz Beckenbauer maar zelden serieus. Maar aardig vind ik weer wel het interview dat in het vorige week verschenen Fifa Magazine met hem is afgedrukt. Heel Duitsland heeft Franz geprezen om de perfecte organisatie. Maar deze complimenten laat hij niet volgen door de prietpraat die Fifa-baas Sepp Blatter gewoonlijk uitkraamt. Volgens Blatter was het weer een schitterend toernooi. Het kon haast niet beter! Wel, dat vindt Beckenbauer dus onzin. Heen en weer vliegend met zijn speciale helicopter zat hij bij 46 wedstrijden op het ereterras en hoewel hij eerlijk toegeeft te hebben genoten van de Duitse ploeg, heeft hij in doorsnee een matig toernooi gezien. ’Er waren te veel zwakke wedstrijden. Teams die op een WK met maar één aanvaller spelen zouden we eigenlijk moeten weren. Ik heb me geërgerd aan het gebrek aan moed van de ploegen en aan de bange coaches. Wat opviel was dat amper op doel werd geschoten. Het verklaart het geringe aantal doelpunten. Ik zat in een commissie die de beste tien spelers moest aanwijzen. Ik heb er uiteindelijk tien genoemd, maar ik had net zo goed tien anderen kunnen noemen, want een echte uitblinker, een speler er bovenuit stak, die was er niet.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden