Het WK van de weetjes

En waar zullen we het nu eens over hebben? Tien handige verhalen over sport als uw gesprek thuis, op school, in de collegebank, in het atelier of in de kroeg stokt en niemand meer één woord over voetbal over de huig kan krijgen.

MART SMEETS

Baron von Cramm, een der top-tennisspelers uit de jaren dertig en een felle anti-Nazi-propagandist werd in 1937 uit de Duitse Davis Cup-ploeg verwijderd en later door de Gestapo gevangen genomen vanwege zijn vermeende homoseksualiteit.

De Amerikaanse hordenloper Boyd Gittins (die nog nooit van Hilbert van der Duim gehoord had) startte voor de Olympische trials van '68 en zette aan voor zijn eerste sprong. Hij werd in zijn linkeroog geraakt door een vogelpoepje, zijn zicht werd vertroebeld, zijn contactlens verschoof en hij stapte uit de baan. Na zijn verhaal verteld te hebben aan de jury, met het bewijs op zijn wang, mocht hij over lopen en kwalificeerde hij zich voor de Olympische Spelen.

Angstgegner? De Montreal Canadiens en de Boston Bruins hebben in de finale van de Stanley Cup tussen 1946 en 1987 vijf-en-twintig maal tegenover elkaar gestaan. De Bruins verloren achttien maal op rij.

Tom Owens was een vriendelijke, lobbesachtige, uit zijn krachten gegroeide basketballer die de Universiteit van Kansas bezocht. Hij was lang en zwaar en als hij zijn dag had, kon hij scoren. Vele profscouts kwamen hem bekijken, maar niemand was echt enthousiast. Toch was hij dik boven de twee meter, toch kon hij een beetje schieten en een beetje rebounden, toch was hij blank (dat hielp in de jaren zeventig!!) en vreselijk aardig. En dus werd hij ook nog prof. Eerst in de American Basketball Association, later in de NBA. Hij speelde voor: Memphis, Carolina, St. Louis, weer voor Memphis, Kentucky, Indiana en San Antonio in de ABA en vervolgens voor Houston, Portland, Indiana en Detroit. Hij stapte de profbasketballerij uit met enkele miljoenen op de bank en een gemiddelde van 2,3 punten. Hij zei dat hij gedurende tien jaar heel goed naar profbasketball had kunnen kijken. Hij zat eerste rij en kreeg nog geld toe.

De league bestond van 1975 tot '79 en heette de International Volleyball Association. Gekke Amerikaanse sportrijken hadden geld bijeengebracht voor dit probeersel. Vier mannen en twee vrouwen per ploeg, fluoriserende kleding, harde muziek, zelfs een Mexicaanse ploeg (de El Paso-Juarez Sol) en geen mens op de tribunes. Geen televisiecontract ook en de meeste speelsters en spelers konden naar hun geld fluiten. Weer een sport die het niet deed op professioneel niveau.

Tijdens de Olympische Spelen van 1900 was het nog zo'n leuke sport geweest: duiven schieten. Geen kleiduiven, maar duiven. Zonder klei. Levende beesten. Duif in mandje, mandje open, duif vliegt weg, de Belg Leon de Lunden wint goud met 21 treffers. Duif is dood. De sport werd na 1900 haastig afgevoerd.

In 1883 hadden de Philadelphia Phillies (honkbal) het slechtste 'record' in de National League, 17-81. In de American League dat jaar speelden de Baltimore Orioles heel slecht, 28-68 en waren zij de deurmat. Wat wil het geval? Precies honderd jaar later, in 1983, speelden de Phillies en de Orioles tegen elkaar in de World Series. Als sterksten van hun leagues.

Hij heette eigenlijk Cornelius McGillicuddy, maar geen krant schreef zijn naam juist en niemand sprak de naam goed uit. Dus stapte hij naar de rechtbank en liet zijn naam officieel veranderen: de honkballer Connie Mack.

De Super Bowl werd van 1972 tot 1980 gewonnen door de ploeg waar de quarterback met borst- en rugnummer 12 speelde.

Beschaving! John McEnroe werd in 1983, tijdens de US Open, op het lichaam geraakt door een bal, geslagen door de Tsjech Tomas Smid. Big Mouth reageerde met de (nooit bestrafte) woorden: “Daar krijg je ooit spijt van, klootzak van een communist die je bent.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden