Het WK 2022 Down Under

Alles beter dan voetballen in Katar. Het wereldkampioenschap voetbal 2022 biedt de kans om Europees samen te werken, of om Australië voor het eerst dit toernooi te gunnen.

Australië

Een WK voetbal in Katar is hetzelfde als een WK alpineskiën in Dronten: een belachelijk plan. Inderdaad zal er een andere locatie gevonden moeten worden, maar het is even ridicuul om het in Nederland en België te doen. Een WK-finale moet in een stadion gehouden worden met 80.000 stoelen. De nieuwe Kuip haalt dat niet. Ook de andere stadions moeten 40.000 stoelen tellen. Twaalf stuks! Er zijn hooguit zes Nederlandse of Belgische clubs die dat wekelijks vol zouden krijgen. Het gevolg zou leegstand zijn; niks duurzaams aan.

Een veel beter idee is het om de organisatie aan Australië te gunnen. Dat was immers met Katar in de running voor het WK 2022. Oceanië was nog nooit gastheer, en voetbal is er in opkomst. Bovendien hebben ze in Australië diverse andere sporten die van een dergelijk groot stadion gebruik zouden kunnen maken: rugby, cricket en Australian football. Down Under dus, met dat WK.

Jan Beuving Utrecht

Benelux, bijvoorbeeld

Het WK 2022 organiseren in Nederland en België lijkt me een uitstekend idee, nu Katar internationaal zijn geloofwaardigheid heeft verspeeld. Maar graag zou ik een ander voorstel willen doen. Omdat de kosten voor het organiseren van een wereldwijd evenement - Zomer- en Winterspelen, WK voetbal, enzovoorts - voor een enkel land (of zelfs twee) eigenlijk ondraaglijk hoog zijn, kan zo'n toernooi ook door een groepje landen worden georganiseerd. Denk aan Nederland, België en Luxemburg (de goeie ouwe Benelux), of aan Spanje en Portugal, aan Verenigd Koninkrijk en Ierland of aan Oostenrijk en Duitsland. Het drukt de kosten, bevordert de contacten over de grens en geeft een duidelijk signaal af dat sport verbroedert.

Frank G. Bosman Vlijmen

Oranjerevolutie

Laat de Fifa buiten de deur en organiseer een alternatief WK in 2022. Volg het voorbeeld van de darts- en bokswereld, waar wereldtitels bij verschillende bonden te winnen zijn. De Fifa is een parasitaire organisatie die niets toevoegt aan het wereldvoetbal. We moeten niet bang zijn om deze organisatie overboord te gooien. Als een vereniging niet langer de belangen van haar leden behartigt, waarom zouden de leden dan nog gehoorzamen? Een oranjerevolutie onder leiding van de KNVB. Het WK van de Fifa zal snel doodbloeden als gezaghebbende bonden als de KNVB met bijvoorbeeld de Britse, Duitse, Belgische en Franse voetbalbond een eigen WK organiseren. Speelsteden: Amsterdam, Rotterdam, Londen, Manchester, Dortmund, Gelsenkirchen, Brussel en Parijs. Daar staan grote stadions en het bevordert de Europese integratie. Bidbook en campagne zijn overbodig. Gewoon organiseren en de deelnemers komen vanzelf wel. Laat Blatter in 2022 maar een WK-toernooi organiseren met landen als Iran en Nigeria, dan kijken wij in 2022 naar de WK-finale Nederland-Brazilië op Wembley.

Michel Riemersma Amersfoort

Duurzaamheid

Geerlof de Mooij probeert als een soort 'Sjors van de rebellenclub' het machtige bolwerk van de Fifa uit te schakelen (Trouw, 14 juni). Lijkt mij onmogelijk. Maar als ze bij de Fifa echt de boel willen zuiveren en aan hun imago willen werken, dan is het idee om het WK 2022 door België en Nederland te laten organiseren prima. Uit kostenperspectief en duurzaamheid. En laat ze dan ook besluiten om na aftrek van alle kosten het overige geld te verdelen naar rato aan de landen die hebben meegedaan. Die kunnen dit weer gebruiken voor investeringen in de amateurclubs. Zodat de aanvoer van talenten voor de toekomst gewaarborgd is en het voetbal als kijkspel aantrekkelijk blijft.

A.Vink Gorinchem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden