‘Het Witte Huis liet naam van marineschip McCain afdekken bij bezoek van Trump’

Senator John McCainBeeld Photo News

Het Witte Huis heeft de Amerikaanse marine bevolen de naam af te dekken van een oorlogsschip dat vernoemd is naar de vorig jaar overleden senator John McCain. Dit zodat de naam van de door president Trump gehate senator niet in beeld zou zijn bij een bezoek aan Japan, waar de USS McCain lag aangemeerd.  

Het Witte Huis gaf de richtlijn uit: “USS John McCain moet uit het zicht zijn”, zo meldt onder andere Reuters en de Wall Street Journal op basis van bronnen binnen de Amerikaanse regering. De Amerikaanse krant citeert uit een mail gericht aan het ministerie van Defensie, met allerlei instructies voor de juiste landingsplaatsen voor helikopters en de voorbereiding van een optreden van Trump op een nabij gelegen marineschip in de haven van Yokosuka. Daar hield hij afgelopen maandag, op Memorial Day, een rede. 

De krant bericht ook dat er een zeil gehangen was over de boeg op de plek waar de naam van het schip te lezen viel. Matrozen van de USS McCain - met logo en naam van hun schip op de kleding - hadden een vrije dag gekregen tijdens het bezoek van de president. 

Het Witte Huis weigerde vragen te beantwoorden over de reden van de richtlijn of van wie die kwam. Trump liet via Twitter weten dat hij ‘niet geïnformeerd was en van niets wist’ over eventuele maatregelen die met het marineschip te maken zouden hebben.

John McCain, bij leven partijgenoot van Trump, wordt in de VS als een oorlogsheld beschouwd vanwege zijn gevangenschap in Vietnam tijdens de Vietnamoorlog. Maar hij lag regelmatig overhoop met Trump en sprak meermaals zijn afschuw uit over Trump als president. 

Ook Trump liet zich voor en na de dood van McCain meermalen negatief uitgelaten over de senator. Tijdens de herdenkingsdienst van de in de VS geliefde senator liet hij verstek gaan - en reisde af naar zijn golfclub. De USS John S. McCain is vernoemd naar de overleden senator en diens vader en grootvader - beide admiraals in de Amerikaanse marine.

Meghan McCain, de oudste dochter van senator McCain, deed haar beklag op Twitter over hoe president Trump zich nog altijd bedreigd voelt door de grootsheid van haar vader, en dat hij hem zelfs negen maanden na diens dood nog altijd niet kan laten rusten. 

Lees ook: 

Senator John McCain (1936-2018): van oorlogsheld tot anti-Trump

Hij was bovenal een oorlogsheld, maar naar het einde toe bouwde John McCain een reputatie op als ‘maverick’, een Republikein die zo nu en dan lak had aan de dogma’s van zijn partij. De senator overleed zaterdag op 81-jarige leeftijd.

John McCains overlijden markeert de teloorgang van een ander, beter Amerika

Als John McCain president van de Verenigde Staten was geworden – tweemaal deed hij een poging – had daar een ijzervreter aan het roer gestaan die na de militaire interventies in Afghanistan, Irak en Libië graag nog wat verder was gegaan. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden