Het wilde niet klikken met Denk

analyse | Sylvana Simons zocht de partij Denk op om in de politieke arena te strijden tegen racisme, voor vrouwenrechten en homo-emancipatie. Nu begint ze alsnog haar eigen partij.

De poging om de politieke partij Denk te verbreden is met het vertrek van Sylvana Simons voorlopig gestrand. De emancipatiegedachte van Simons botst met de conservatievere lijn van de oprichters Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk. Simons kondigde daarom zaterdag aan een eigen partij te beginnen onder de naam 'Artikel 1'.

Peter Kanne van onderzoeksbureau I&O Research meent dat Denk nog steeds één of twee Kamerzetels kan halen. De kans voor Simons om in maart in de Tweede Kamer te komen, is heel klein, verwacht hij. "De vraag is bij welke kiezers zij die zetel zou kunnen halen." De opkomst bij de allochtone doelgroep is doorgaans vrij laag. De progressieve stroming die naar de stembus gaat en waar Simons op mikt, kan ook goed terecht bij GroenLinks, D66 of de PvdA, signaleert hij. En onder die doelgroep is Simons niet erg populair, blijkt uit een peiling. Op de conservatieve vleugel is wel enige ruimte voor de partij van Kuzu en Öztürk. Hij leidt dit onder meer af uit de populariteit van de AK Partij van Erdogan onder Nederlanders die in Turkije mogen stemmen.

Bij de komst van Simons in mei zag het er nog naar uit dat Denk zich op een bredere kiezersgroep wilde oriënteren dan alleen Turken, Marokkanen en met name moslims. Met haar komst kwam de eerste vrouw op de lijst, een Surinaams-Nederlandse en een niet-moslim. Bovendien is Simons een beroemd gezicht, bekender dan Kuzu, Öztürk en de derde politieke kompaan Farid Azarkan, de voormalige voorman van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders. Simans was regelmatig gast in praatprogramma's.

Denk kreeg met de komst van Simons veel publiciteit. In de televisieprogramma's had zij eerder al aandacht gevraagd voor discriminatie en racisme. Na haar stap op het politieke podium trok zij hiermee nog meer publiek en dit leidde tot bijval en kritische reacties, maar ook bedreigingen. Op sociale media werd zij grof bejegend en zij kreeg beveiliging. Simons voelde zich onvoldoende gesteund door haar partijgenoten. In tegendeel: "Denk vierde de media-aandacht", vindt ze.

De onenigheid die nu met het vertrek van Simons naar buiten komt, is slechte reclame voor Kuzu en Öztürk. Vooral ook omdat Simons de werkwijze van Denk fel bekritiseert. Zij wilde zaterdag alleen praten met de NOS en de Volkskrant. Daar zegt zij: "Denk appelleert aan boosheid en gedijt bij polarisatie, maar biedt geen perspectief." Bij de oprichting van de partij betoogden Kuzu en Öztürk dat zij juist verbinding in de samenleving willen bewerkstelligen.

Opvallend is dat Simons haar vertrek bij Denk naar buiten bracht zonder partijgenoten in te lichten. Zij deed dat omdat zij bang was dat de partij in de publiciteit een eigen draai aan haar vertrek zou kunnen geven. "Denk is gewiekst als het gaat om framen. Door zelf naar buiten te komen met mijn verhaal houd ik de regie over de communicatie in eigen hand."

Denk reageerde de afgelopen dagen niet op het verzoek om een reactie op het vertrek van Simons. Zij wilden geen vragen beantwoorden maar zetten wel berichten op Facebook. Daarin toont de partij verbazing. Simons kreeg volgens Denk alle steun en ruimte voor een eigen geluid.

undefined

Wat wil Sylvana Simons nu?

Denk is in de ogen van Sylvana Simons te conservatief over de rechten van vrouwen en homoseksuelen. Het 'bestrijden van racisme, ongelijkheid en het zoeken naar verbinding' is bij die partij niet in goede handen, meent zij. In de Volkskrant zegt zij: "Er is nog veel werk te verzetten als het gaat over bijvoorbeeld homoacceptatie, loonongelijkheid, migrantenacceptatie en leeftijdsdiscriminatie." Met de nieuwe partij 'Artikel 1' wil Simons thema's en beslissingen in de Tweede Kamer toetsen aan dit artikel in de Grondwet. Daarin staat dat iedereen die zich in Nederland bevindt gelijk wordt behandeld. Simons werkt samen met Ian van der Kooye, campagneleider van Denk. Hij heeft de partij zaterdag ook verlaten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden