Het wil maar niet leuk worden in de volleybalcompetitie

Van onze volleybalmedewerkster

Aan het begin van het seizoen hielden Henriette Weersing, Marjolein de Jong, Vera Koenen en Irena Machovcak hun Sneekse club voor gezien. De restanten van Olympus bereidden zich voor op een barre overlevingstocht, dwars door de Nederlandse competitie. Met een valkuil in Vught (VVC) en een struikelblok in Amstelveen (Martinus) zou het nog best eens griezelig spannend kunnen worden, zo fantaseerden de Sneekse volleybalsters.

Het is bij een fantasie gebleven. In twintig competitieduels gunde Olympus zijn tegenstanders welgeteld drie (!) sets. Een nieuw record, maar het is twijfelachtig of de Friese club vrolijk wordt van die overmacht.

Ook bij de mannen leverde de competitie het afgelopen weekeinde geen enkele verrassing op. De koplopers wonnen gewoon van de middenmoters en de middenmoters versloegen de degradatiekandidaten. Zaterdag was Martinus een stuk sterker (3-0) dan het gedegradeerde EAVV en deelt nu de zesde plaats met Brevok, dat twee punten verspeelde aan Dynamo Apeldoorn.

Vorige week dinsdag verloor Brevok op het nippertje van VCG. Volgens Brevok-coach Appie Krijnsen was het aan die teleurstelling te wijten, dat zijn ploeg zich zaterdag tegen Dynamo niet voldoende kon opladen. "Je kunt niet twee keer binnen een week pieken," voerde de coach aan als excuus voor de verloren thuiswedstrijd, die zo veelbelovend begon. De Bredase ploeg slaagde erin een achterstand van 9-13 gelijk te trekken tot 13-13, saboteerde bij 14-15 een setpoint van Dynamo en sleepte voortvarend de eerste set binnen (17-15). Hierna besloot Dynamo dat het afgelopen moest zijn met de pret. Resoluut nam de Apeldoornse ploeg de leiding en ontnam Brevok iedere hoop op verrassende fratsen (15-5, 15-11, 15-7).

Optimisme

Met een gedeelde zesde plaats moeten Brevok en Martinus in de twee resterende competitieduels uitmaken, wie van beiden doorgaat naar de playoffs. "Brevok natuurlijk," zegt Krijnsen, die zijn optimisme baseert op een eenvoudig rekensommetje. Brevok heeft simpele uitwedstrijden tegen Capelle en Orion voor de boeg, terwijl Martinus de koplopers ZVH en VCG op bezoek krijgt. "Ik ga er van uit dat wij die twee clubs pakken en dat Martinus in ieder geval tegen ZVH twee punten verspeelt," zegt de Bredase coach. "En zelfs al wint Martinus beide duels, dan nog redden wij het makkelijk, omdat we een beter setgemiddelde hebben."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden